Hlavní obsah

Lausanne je hlavním městem olympijského sportu

Karel Felt, LausannePrávo

Lausanne lze bez nadsázky nazvat hlavním městem olympijského sportu. Leží 62 kilometrů od Ženevy a je i správním střediskem švýcarského frankofonního kantonu Vaud. V honosné vile na břehu Ženevského jezera sídlí Mezinárodní olympijský výbor (MOV), ale svůj hlavní „stan“ tu má také Mezinárodní sportovní arbitráž, Antidopingový výbor a šestadvacet sportovních federací. Mezi nimi například cyklistická, pozemního hokeje, gymnastiky. Tou poslední, která se sem přestěhovala, je Mezinárodní golfová federace. Ta sem přesídlila z New Jersey, aby jako nový člen olympijské rodiny mohla lépe držet „prst na tepu doby.“

Foto: Karel Felt, Právo

Vchod do muzea se stojanem a laťkou ve výšce 245 cm

Článek

Sídlit ve Švýcarsku je velmi výhodné, protože země Helvetského kříže sportovním federacím umožňuje daňové úlevy. Oboustranně výhodné spojení federací se Švýcarskem na druhou stranu přináší ročně jenom kantonu Vaud v přepočtu více než čtyři miliardy korun do rozpočtu, které by jinak neměl.

Další výhodou pro mezinárodní sportovní federace je skutečnost, že jsou vedeny jako švýcarské právnické osoby a tudíž pod ochranou švýcarského práva. To jim umožňuje řešit právní spory a problémy pouze podle švýcarského právního řádu. Tím se kupříkladu vyhnou mnoha právním problémům, které by měly v jiných zemích.

Švýcarsko je skutečným rájem pro sportovní organizace. Například v pětadvacet kilometrů vzdáleném Nyonu má nové moderní sídlo Evropská fotbalová unie (UEFA), v Curychu Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) a Mezinárodní hokejová federace (IIHF).

V Olympijském parku u Ženevského jezera stojí už sedmnáct let Olympijské muzeum, které nabízí na deset tisíc unikátních exponátů. Přímo před vchodem jsou umístěny stojany a na nich laťka ve výšce 245 cm, což je hodnota světového rekordu Kubánce Javiera Sotomayora. Pod nimi, v záklonu, si uvědomíte, jak to je neuvěřitelně vysoko.

Jedna z treter, v nichž Emil Zátopek triumfoval na OH 1952 v Helsinkách, kde získal tři zlaté medailefoto: Právo/Karel Felt

Samotná expozice začíná řeckým starověkem a pokračuje založením MOV Pierrem de Coubertinem. Opomenut není ani Čech Jiří Stanislav Guth-Jarkovský, jako jeden ze zakládajících členů MOV. V muzeu, na poměrně malé ploše, najdete například všechny olympijské pochodně, udělované medaile a maskoty většiny olympiád.

Velkou hodnotu mají vystavované osobní předměty sportovců, jako například tretra Jesse Owense z OH v Berlíně, kostým krasobruslařky Katariny Wittové z její legendární Carmen, s níž vyhrála v Calgary, trikot sprintera Usaina Bolta z Pekingu nebo kombinéza a lyže trojnásobného olympijského vítěze z Grenoble Jeana Clauda Killyho.

Hlubokou stupu tu zanechali i čeští sportovci. Emil Zátopek má před vchodem do muzea bronzovou sochu a uvnitř ve speciální vitríně tretru z Helsinek 1952. Jan Železný zase věnoval žlutý oštěp, kterým vyhrál OH v Barceloně. Jen od nejúspěšnější české olympioničky Věry Čáslavské nemá muzeum dosud žádný artefakt.

Socha Emila Zátopka v Olympijském parkufoto: Právo/Karel Felt

Vstupné do muzea, v přepočtu 270 korun, určitě stojí za to, protože si na své přijdou i numizmatici a filatelisté. Muzeum disponuje velkým archivem a na elektronických panelech si najdete o MOV, olympiádách a sportovcích prakticky všechny dostupné informace. Návštěva muzea určitě stojí za to. Ročně si ho prohlédne přes dvě sta padesát tisíc návštěvníků z celého světa.

Lausanne si za svoje sídlo vybraly i mnohé sportovní celebrity. Z nejznámějších krasobruslař Stéphane Lambiel nebo král automobilových rallye Sébastian Loeb.

Reklama