Hlavní obsah

Boxera Hayeho se pokusí z trůnu sesadit bývalý kamarád Harrison

MANCHESTER

Soubojem dvou bývalých kamarádů, kteří se rozešli ve zlém, bude zápas boxerů Davida Hayeho a Audleye Harrisona o titul profesionálního mistra světa těžké váhy organizace WBA. Britští rivalové se utkají o jediný důležitý mistrovský pás, který nevlastní ukrajinští bratři Vitalij a Vladimir Kličkové, v sobotu od 23:00 v Manchesteru.

Foto: Goran Tomasevic , Reuters

David Haye v přípravě na zápas proti Audley Harrisonovi.

Článek

Favoritem duelu je obhájce titulu Haye, jenž je považovaný za jednoho z mála boxerů, kteří mají šanci porazit jednoho z Kličků a přerušit jejich kralování v těžké váze. Základním problémem jejich možného souboje jsou ale finance.

"Rád bych s nimi boxoval, bylo by to ideální. Oni ale radši boxují se Shannonem Briggsem a Samuelem Peterem. Vyhovuje jim, když jim nic nehrozí," řekl Haye, který ale věří, že příští rok se s jedním z Kličků konečně utká.

Nyní je pro něj mnohem lukrativnější utkat se s Harrisonem, jemuž nedává moc šancí. "Jen jsem se podíval na jeho poslední zápas, abych viděl jeho slabiny. Je sice vyšší, ale já jsem lepší. To nebude problém," podotkl třicetiletý boxer, který dokázal porazit i ruského obra Nikolaje Valujeva.

Harrison se ale rozhodně nepovažuje za předem poraženého. Má před sebou velkou motivaci - stát se prvním Britem, který vyhrál olympijské hry a poté vybojoval titul i mezi profesionály v těžké váze.

"Úspěchem na olympiádě jsem si splnil jeden sen, teď mám před sebou další," uvedl Harrison, jenž triumfoval na hrách v Sydney 2000. "Neboxuju pro peníze, chci se stát mistrem světa. To je můj cíl," řekl devětatřicetiletý boxer.

Bývalí přátelé si nemohou přijít na jméno od tréninkového zápasu v Miami v roce 2006, který se zvrhl v Hayeovu demonstraci síly. "Snažil se mě tlouct hlava nehlava, to mi ukázalo, co je to zač," prohlásil Harrison. Haye vidí čtyři roky starou událost jinak. "Nevím, jestli je to tím, že je idiot. Nebo je mimo a myslí si, že je něco extra," řekl úřadující šampión.

Dva Britové se o titul mistra světa v těžké váze utkali poprvé v roce 1993, kdy Lennox Lewis porazil při obhajobě pásu šampiona organizace WBC Franka Bruna.

Reklama

Související témata: