Hlavní obsah

Rychlobruslařka Sáblíková již potřetí královnou českého sportu

PRAHA

Stala se nejpilnější sběratelkou medailí ze všech českých sportovců, z olympijské Kanady přivezla dvě zlaté a bronz k tomu, takže rychlobruslařka Martina Sáblíková byla dnes v noci v pražském hotelu Hilton zákonitě korunována královnou tuzemského sportu. V 52. ročníku ankety Sportovec roku zvítězila s náskokem více než čtyř set bodů před běžcem na lyžích Lukášem Bauerem a skifařem Ondřejem Synkem.

Foto: Petr Horník, Právo

Rychlobruslařka Martina Sáblíková

Článek

Neměla konkurenci. V 52. ročníku tradiční ankety Klubu sportovních novinářů vyhrála rychlobruslařka Martina Sáblíková naprosto suverénně. Za zlaté medaile ze závodu na tři a pět kilometrů a bronz z patnáctistovky v olympijském Vancouveru, za tituly mistryně světa a Evropy byla na závěr dnešního slavnostního večera v pražském hotelu Hilton korunována královnou českého sportu.

Už těsně za Čáslavskou a Železným

Křišťálovou korunu získala již potřetí v historii letech, neboť zvítězila i v letech 2007 a 2009. Přiblížila si tak největším postavám našeho sportu – gymnastce Věře Čáslavské a oštěpaři Janu Železnému, kteří skončili na piedestalu v minulosti celkem čtyřikrát. Mimochodem – právě Čáslavská patřila po Sáblíkové korunovaci k prvním gratulantům.

„Jsem nesmírně šťastná, protože titul Sportovce roku je nádherným završením báječného roku, který jsem prožívala. Věřila jsem, že dvě zlaté medaile z olympiády mně mohou k prvenství dopomoci, ale jistotu jsem měla až ve chvíli, kdy jsem stála na pódiu,“ přiznávala Martina Sáblíková, která kromě křišťálové koruny samozřejmě zinkasovala i finanční prémii.

Bauerův bronz víc než Synkovo zlato

Za bronz z olympiády ve Vancouverou dostal zaplaceno druhou příčkou v tradiční anketě běžec na lyžích Lukáš Bauer, který měl pochopitelně velký podíl i na třetí příčce české běžecké štafety. "Letošní rok byl rokem Martiny Sáblíkové, šlo jen o to, kdo bude druhý. Sám sebe si na druhé místo cením," řekl Bauer.

Skifař Ondřej Synek, jenž před pár týdny vybojoval zlato na světovém šampionátu veslařů, pak vystoupil na bronzový stupínek. "Letos to byl historický úspěch. A to nejenom pro mě, ale i pro celé veslování, které se tak zviditelnilo," byl spokojený Synek.

V elitní desítce se na dalších příčkách objevil finalista Wimbledonu, účastník tenisového Turnaje Masters a člen úspěšného daviscupového týmu Tomáš Berdych, páté místo obsadil cyklokrosařský mistr světa Zdeněk Štybar, jenž loni skončil o pouhých pět bodů za hranicí elitní desítky. Šestý skončil házenkář ve službách německého Kielu Filip Jícha, který se jako vítěz bundesligy, Ligy mistrů a nejlepší hráč mistrovství Evropy stal vůbec prvním házenkářem, jenž se dostal mezi deset nejlepších sportovců České republiky.

Sedmé místo obsadila bronzová z olympijského slalomu ve Whistleru Šárka Záhrobská, osmé kapitánka stříbrných basketbalistek z nedávného mistrovství světa probíhajícího v České republice Hana Horáková, deváté hokejista Jaromír Jágr, který s Růžičkovou partou přivezl zlato z letošního mistrovství světa, elitní desítku pak uzavírá oštěpařka Barbora Špotáková.

Sportovec roku České republiky 2010
1.Martina Sáblíkovárychlobruslení2157
2.Lukáš Bauerlyžování1740
3.Ondřej Synekveslování1620
4.Tomáš Berdychtenis1343
5.Zdeněk Štybarcyklokros1249
6.Filip Jíchaházená1197
7.Šárka Záhrobskályžování1161
8.Hana Horákovábasketbal1098
9.Jaromír Jágrhokej963
10.Barbora Špotákováatletika869

Hokejisté první jen o 22 bodů

Již tradičně došlo i na vyhlášení nejlepších sportovních kolektivů, kde nakonec pouhých dvaadvacet bodů rozhodlo ve prospěch hokejových mistrů světa. České basketbalistky, jež na světovém šampionátu vrcholícím v Karlových Varech skončily druhé, obsadily i v anketě stříbrný stupínek, třetí pak skončila štafeta běžců na lyžích ve složení Martin Jakš, Lukáš Bauer, Martin Koukal a Jiří Magál, která ve Vancouveru vybojovala olympijský bronz. Juniorem roku byl vyhlášen cyklokrosař Tomáš Paprstka.

Nejlepší sportovní kolekttivy roku 2010
1.Hokejisté ČR574
2.Basketbalistky ČR552
3.Štafeta běžců na lyžích (Jakš, Bauer, Koukal, Magál)342

Bosáková legendou in memoriam

Do síně slávy mezi legendy českého sportu byla během slavnostního večera in memoriam uvedena gymnastka Eva Bosáková, která před rovnými padesáti lety na olympijských hrách v Římě získala zlatou medaili ve cvičení na kladině a jako jediná tak narušila hegemonii sovětských gymnastek. Kromě toho tehdy významnou měrou pomohla družstvu ke stříbrným medailím, v prostných pak skončila čtvrtá.

Eva Bosáková, která zemřela 10. listopadu 1991 v Praze ve věku rovných šedesáti let, se stla po Emilu a Daně Zátopkových, Věře Čáslavské, Jířím Raškovi, Ivanu Hlinkovi, Josefu Masopustovi, Martině Navrátilové, hokejových mistrech světa z roku 1947, Janu Železném a Áje Vrzáňové v pořadí jedenáctou držitelkou ceny Emila Zátopka vyhlašované Klubem sportovních novinářů od roku 2000.

Junior roku
1. Tomáš Paprstkacyklistika67
2. Eva Samkovásnowboarding47
3. Jiří Prskavecvodní slalom45

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články