Hlavní obsah

WADA doporučila zpětné dopingové testy

PRAHA

Národní antidopingové organizace dostaly doporučení od Světové antidopingové agentury (WADA), aby provedly zpětné testy vzorků na anabolický steroid tetrahydrogestrinon. Ten je zjistitelný novou metodou objevenou v USA. Ve Spojených státech bylo v souvislosti se zpětnou kontrolou předvoláno k výslechu na 40 sportovců.

Foto: internet

Světová antidopingová agentura má novou metodu pro boj s dopingem.

Článek

Laboratoř z Los Angeles, jejíž tým pod vedením Dona Catlina novou způsob prověření vzorků objevil, dala metodu k dispozici ostatním antidopingovým střediskům. Všechny akreditované laboratoře už by podle oficiální zprávy WADA měly mít novou metodu k dispozici.

Tuto zprávu již zaregistroval i šéf exekutivy Českého antidopingové výboru Jan Chlumský. "Nemělo by to být tak složité," prohlásil Chlumský s tím, že se zpětné kontrole nebrání. "Laboratoř z Los Angeles dává know how a WADA doporučuje nové testování. To je průlom v boji proti dopingu," řekl Chlumský.

Chlumský zatím nechtěl specifikovat, kdy Český antidopingový výbor k opětovnému testování starších vzorků českých sportovců sáhne. "Zatím jsme o tom příliš nehovořili, protože to je velmi čerstvá zpráva," vysvětlil.

V Německu nelenili

V Německu dopingoví komisaři na nic nečekali a s testováním na nový steroid začali již ve středu. Na přezkoumání půjdou stovky starších vzorků moči atletů.

"Čeká nás více než tisíc vzorků, takže než je otestujeme všechny, zabere to tak dva až tři měsíce," prohlásil šéf laboratoře v Kolíně nad Rýnem Wilhelm Schänzer. Vzorky pocházejí z akcí v Německu a jsou jen očíslovány. Až do druhých testů tak nebudou zveřejněna žádná jména. V případě pozitivních nálezů by se v Německu jednalo po aféře s řízeným dopingem z komunistické éry o druhý skandál obřích rozměrů.

Otestovány budou i vzorky z Paříže

Podnět k novému testování na THG dala americká antidopingová agentura. Způsob odhalení derivátu zakázané látky gestrinonu nalezla americká laboratoř a předvoláno k výslechu bylo již na čtyřicet sportovců. Znovu budou otestovány i vzorky z letošního mistrovství světa atletů v Paříži.

Americký atletický svaz ve středu zveřejnil, že pozitivní test na nový druh dopingu měla čtveřice atletů. Jen jeden z nich nebyl na letošním mistrovství světa a ze zbývajících tří v Paříži nikdo nedosáhl na medaili.

Dosud neodhalitelný steroid prý vyvinula laboratoř Balco v Burlingame v Severní Karolíně, mezi jejíž zákazníky patřili mimo jiné i dopingoví hříšníci minulosti - sprinteři Linford Christie a Merlene Otteyová a koulař C. J. Hunter.

Reklama

Související témata: