Hlavní obsah

Do Atén asi 130 českých olympioniků

Aktuálně čítá český tým pro olympijské hry v příštím roce 45 sportovců. Jedná se převážně o místa pro ČR, jmenovitou nominaci určí Český olympijský výbor (ČOV) až po předložení návrhu jednotlivých svazů na základě momentální výkonnosti sportovců. ČOV předpokládá, že v Aténách bude o 301 sad medailí ve 37 sportech bojovat kolem 130 českých reprezentantů

Foto: internet

DEFAULT TITLE

Článek

Tým českých basketbalistek bude tvořit dvanáct žen, zatím deset míst má Česká republika ve veslování. Minimálně osm bude sportovních střelců a nejméně čtyři vodní slalomáři. Po dvou reprezentantech má český tým jistých v silniční cyklistice, jachtingu a v plážovém volejbalu a minimálně po jednom zástupci bude mít sportovní gymnastika, moderní gymnastika, moderní pětiboj, řeckořímský zápas a rychlostní kanoistika.

Jména kandidátů pro OH do 5. dubna

Do 5. dubna musejí jednotlivé svazy předložit seznam potencionálních účastníků olympijských her, konečné návrhy pak vedení ČOV dostane do 7. července. O den později zasedne komise sportů ČOV a připraví návrh nominace pro výkonný výbor. Ten bude projednávat celou situaci 13. července a následující den plénum ČOV nominaci schválí. Poslední možnost dodatečně nominovat je do 21. července. Hry zahajují v pátek 13. srpna a končí 29. srpna.

Cesta do české nominace vede přes splnění kritérií MOV a jednotlivých mezinárodních a národních svazů, předložení aktuální informace o výkonnosti a zdravotním stavu, uzavření smlouvy o účasti, podpis "Závazku ve věci dopingu ve sportu", založení internetové zdravotní knížky a zaregistrování se do boje proti dopingu Světové antidopingové agentury. Účastníci rovněž musejí podepsat smlouvy o spolupráci se sportovním svazem, s reprezentací a smlouvu se členem doprovodu.

Tři jistí: Michalík, Nováková a Celbová

Jistou účast má v Aténách pouze trio sportovců - moderní pětibojař Michal Michalík a plážové volejbalistky Soňa Nováková a Eva Celbová. Zbývající nominační kvóty jsou na Českou republiku a mezi veslaři je získali skifaři Václav Chalupa, Miroslava Knapková, dvojskif Ondřej Synek, Milan Doleček, dvojka bez kormidelníka Petr Imre, Adam Michálek, párová čtyřka David Jirka, Jakub Hanák, David Kopřiva a Petr Vitásek.

Místo pro jachting získala Lenka Šmídová ve třídě Evropa a Michael Maier ve třídě Finn, pro sportovní gymnastiku vybojovala účast na hrách Jana Komrsková, moderní gymnastiky mají jednu kvótu díky Dominice Červenkové. Sportovní střelci získali osm míst - Tomáš Caknakis, Miroslav Januš (oba běžící terč), Václav Bečvář a Tomáš Jeřábek (libovolná malorážka vleže "60"), Martin Tenk (libovolná pistole), Kateřina Kůrková (vzduchová puška), Lenka Hyková (sportovní pistole) a Jan Sychra (skeet).

Tradičně by neměli chybět Doktor nebo Hilgertová

Do Atén pravděpodobně pojede rychlostní kanoista Martin Doktor, místa pro ČR získali také vodní slalomáři Štěpánka Hilgertová (K1), Tomáš Indruch (C1), Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek (C2). Vedle basketbalistek mají jistá místa v Aténách také řeckořímští zápasníci v kategorii do 55 kg díky Petru Švehlovi, silniční cyklisté zásluhou Lady Kozlíkové a Michala Hrazdíry. Většina sportů má ještě několik příležitostí své řady rozšířit.

V dalších odvětvích, například v tenisu, je hlavní pořadí ve světovém žebříčku, u atletiky a plavání jsou rozhodující splněné výkonnostní účastnické limity v příštím roce. Do Atén pojedou maximálně tři atleti a dva plavci v každé disciplíně. Účastnická kvóta MOV se oproti hrám v Sydney zvýšila o 35 sportovců na číslo 10.504. Také proto, že je nově do programu zařazena kategorie žen v zápasu.

Reklama

Související témata: