Hlavní obsah

Dělal jsem teď víc chyb, přiznává skikrosař Kraus. Zlepší mu X Games náladu?

Už dvaadvacet měsíců nevyhrál závod Světového poháru, přes rok nebyl na stupních vítězů. Tak dlouhou pauzu někdejší vládce skikrosu Tomáš Kraus nepamatuje. O víkendu si může spravit náladu na prestižních X Games v Aspenu, kde kromě něj pojedou i snowboardkrosař Michal Novotný a Šárka Pančochová by se mohla představit v U-rampě i ve slopestylu.

Foto: Radek Smekal, ČTK

Tomáš Kraus

Článek

Na X Games jste už poosmé, změnil se za tu dobu tento svátek extrémních sportů?

Každý rok mají organizátoři nový nápad, trať nikdy nezůstane stejná. Posunují ji po kopci v rozmezí sto metrů a vymýšlejí nové pasáže. Také se prodlužuje, teď už je dvakrát delší než běžně ve Světovém poháru. I organizace pod kopcem je rok od roku lepší. Jen tu zatím není moc sněhu.

Když jste v minulosti vyhrával ve Světovém poháru jeden závod za druhým, X Games vám nevycházely. Říkáte si, že letos by se to mohlo obrátit?

Přesně to si říkám, že by to tu mohlo padnout. Bude to zajímavý závod, teď tady na vedlejším kopci testujeme lyže, protože klíčové bude, jak se projedou rovné pasáže, start asi tolik ne.

Závody v této sezóně vám zatím příliš nevycházejí, má to nějakou společnou příčinu?

Asi ne, spíš se mi stávaly chyby, které jsem dřív tak často nedělal. Pocit z ježdění mívám dobrý, ale ty chyby dělám většinou už v prvním kole.

Snažíte se něco změnit?

Určitě, pořád hledám nové cesty, chci se z toho poučit. Při prvním závodě jsem do souboje šel až moc, tak jsem byl ve druhém opatrnější a nechal se zase vystrčit… Je to vůbec zvláštní sezóna.

Na stupních vítězů se nezřídka objevují nová jména, nastává skikrosová obměna?

Nejsou to úplně noví lidi, co by předtím svěťák nejezdili, jen už nastřádali tolik zkušeností, že se víc prosazujou. Jen občas ještě nemají zmáknutý ten pohyb, přidají na agresivitě tam, kde není třeba, takže to končívá pádem.

Snažíte se jim vyčinit, aby si dávali pozor?

Spíš se to řeší přes trenéry. Není to tak, že by se vytrácela fair play, jen to nemají zažité. Když pak předjíždějí na místě, kde to není vhodné, a srazíme se, je to škoda pro mě i pro ně.

Máte po olympijské premiéře potíže s motivací?

Bojuju s ní, po tom vrcholu je to pro mě náročnější. I proto jsem teď dal přednost X Games před závodem Světového poháru.

Nelitujete tedy, že jste si nedal delší závodní pauzu před X Games a následujícím mistrovství světa, jak jste po loňské zimě plánoval?

Když vidím, jak ty závody dopadají, tak si říkám, že to tak špatný nápad nebyl. Ale to se teď snadno hodnotí, navíc to není tak, že bych ty závody nějak protrpěl, ježdění mě pořád baví.

Reklama