Hlavní obsah

Sáblíková si vyjela na kilometru start na MS

MOSKVA

Rychlobruslařka Martina Sáblíková si v neděli v závodě na jeden kilometr v rámci Světového poháru v Moskvě vyjela na této trati účast pro mistrovství světa v Inzellu. Tam pojede v březnu také patnáctistovku, tři a pět kilometrů.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Martina Sáblíková.

Článek

„Samotnou mě to překvapilo. Naposledy jsem jela v Evropě kilometr za minutu dvacet. Teď jsem se dostala pod minutu devatenáct a mám k tomu i body do Světového poháru. Při tom jsem se na kilometr nijak zvlášť nepřipravovala, prostě jsem si to zkusila. V Salt Lake City na závodě Světového poháru budu moci startovat dokonce v divizi A. Ale určitě to neznamená, že se budu v téhle sezóně kilometru nějak zvlášť věnovat,“ říkala spokojená Martina Sáblíková.

Dokonce porazila i svoji kolegyni Karolínu Erbanovou, která jezdí především kratší tratě.

Erbanová upadla

„Čas Martiny 1:18,40 minuty je výborný. Měl by k postupu na světový šampionát stačit, ale potvrzené to zatím nemám. Karolína měla na kilometru smůlu. Asi po čtyřiceti metrech upadla a musela to rozjíždět znovu, i tak se dostala pod minutu dvacet, což je dobré. Možná by za normálních okolností byla o dvě tři sekundy rychlejší,“ konstatoval trenér Petr Novák.

S vystoupením svých svěřenkyň v Moskvě byl vcelku spokojený. „Tři kilometry zvládla Martina perfektně a na patnáctistovce dokázala, že se s ní musí počítat i na této trati. Karolína v sobotu dobře zvládla pětistovku, ale měla málo času na to, aby se srovnala na patnáctistovku. To se pak projevilo na horším čase. Škoda toho pádu na kilometru. Od kluků jsem čekal přeci jenom víc,“ přiznal kouč.

V pondělí Novák odlétá se svými svěřenci za oceán. „Letíme do Calgary přes Prahu a Londýn. Na Ruzyni ale máme jen hodinu na přestup. Vzhledem k tomu, že budeme přestupovat z ruského letadla do britského, mohou nastat komplikace se zavazadly a odbavením. Snad se to podaří vyřešit a letadlo do Londýna nám neuletí,“ nezastíral obavy Novák.

Obhajuje v Calgary

Na olympijském oválu v Calgary se jede 12. a 13. února světový šampionát ve víceboji, v němž Sáblíková triumfovala v posledních dvou letech. O týden později je na programu závod Světového poháru v Salt Lake City. „S aklimatizací v zámoří bychom neměli mít problém. Času máme dost,“ uvedl Novák.

Do Evropy se vrátí Novis Team hned po závodě, protože první březnový víkend se jede finále Světového poháru v Heerenveenu. Sáblíková má stále reálnou šanci získat popáté v řadě celkové prvenství. Na Beckertovou ztrácí jen patnáct bodů. Od 10. do 13. března hostí ovál v německém Inzellu světový šampionát na jednotlivých tratích, kde bude obhajovat zlato z trojky a pětky.

Výsledky Světového poháru v rychlobruslení v Moskvě:
Muži:
1000 m: 1. Groothuis (Niz.) 1:08,82, 2. Morrison (Kan.) 1:09,57, 3. Flygind-Larsen (Nor.) 1:09,65, ...v divizi B: 19. Sáblík (ČR) 1:13,73.
Průběžné pořadí SP (po 7 z 8 závodů): 1. Groothuis 430 b., 2. I Kjo-hjok (Korea) 402, 3. Davis (USA) 380.
Ženy:
1000 m: 1. Nesbittová (Kan.) 1:15,59, 2. Wüstová (Niz.) 1:15,94, 3. Richardsonová (USA) 1:16,18, ...20. Erbanová 1:19,75, v divizi B: 2. Sáblíková (obě ČR) 1:18,40.
Průběžné pořadí SP (po 7 z 8 závodů): 1. Richardsonová 560, 2. Nesbittová 500, 3. Kodairaová (Jap.) 339, ...36. Erbanová 24, 39. Sáblíková 19.

Reklama

Související témata: