Hlavní obsah

Na seznamu 'dopingové' firmy i Lendl

NEW YORK

Nejen atletů se začíná dotýkat dopingový skandál ve Spojených státech. Na internetu uveřejněný seznam klientů jedné z dceřinných firem laboratoře BALCO, která je podezřelá z výroby zakázaných látek, figurují i tenisté, mezi nimi i někdejší světová jednička Ivan Lendl.

Foto: internet

Ivan Lendl

Článek

Podle agentury AFP jde o seznam firmy SNAC System, vyrábějící doplňkovou stravu pro sportovce. Agentura přišla s informací, že na seznamu klientů firmy je i několik sportovních hvězd předvolaných k výslechu do San Franciska v souvislosti s nově objeveným steroidem tetrahydrogestrinonem.

Přímá spojitost mezi SNAC System a novým zakázaným steroidem není známá, nicméně AFP upozornila na to, že oba seznamy obsahují v několika případech shodná jména.

Nechybějí mezi nimi oba protagonisté skandálu - britský sprinter Dwain Chambers a americká mílařka Regina Jacobsové, jimž byl při revizi starších antidopingových testů objeven nový anabolický steroid tetrahydrogestrinon. Zakázaná látka měla být údajně vyvinuta právě ve specializovaném zařízení firmy BALCO.

Chang, Courier a Lendl

Na seznamu SNAC System jsou i sprinterky Marion Jonesová a Kelli Whiteová a baseballista Barry Bonds. Ti všichni by měli vypovídat před soudem v San Francisku. Mezi klienty jsou však také tenisté - Michael Chang, Jim Courier a Ivan Lendl, jejichž jména v souvislosti s aférou nezazněla.

Firma SNAC dodává na trh produkt nazvaný ZMA podporující růst svalové hmoty. Laboratoř BALCO dnes naproti tomu vystupuje jen jako konzultant na poli výživových doplňků. ZMA urychluje růst svalové hmoty tím, že v těle zvyšuje hladinu testosteronu, čímž de facto supluje účinky zakázaných anabolických steroidů. Zakladatel BALCO Victor Conte označil ZMA za zlatý důl.

Případ odstartovala Whiteová

Začátkem září vtrhli do jejích objektů příslušníci protidrogového oddělení policie. O pouhé dva dny později navštívili titíž lidé Bondsova osobního kouče Grega Andersona. Vyšetřovatelé ale oba zásahy odmítli blíže komentovat.

Podle nejmenovaného zdroje z antidopingového centra na Kalifornské univerzitě byla v akci zainteresována Antidopingová agentura, která vyšetřuje případ sprinterky Kelli Whiteové, jinak rovněž klientky SNAC. Vítězka stovky a dvoustovky z mistrovství světa v Paříži měla pozitivní test na stimulant modafinil a hrozí jí odebrání medailí. Modafinil byl údajně v medikamentu, který jí předepsal někdejší šéf lékařského oddělení laboratoře BALCO.

Reklama