Hlavní obsah

Tomu kopci to vrátím, plánuje Sudová před návratem na místo svého zranění

Michal OsobaPrávo

Žádné obavy ani vzpomínky na rok staré těžké zranění kolene lyžařka v boulích Nikola Sudová prý mít v hlavě nebude. Dnes se v závodě mistrovství světa v americkém Deer Valley postaví na kopec, na němž vloni přetrhané vazy málem zhatily její olympijský sen a musela s nimi na operaci. Přímý přenos večerního finále vysílá Eurosport 2.

Foto: Kentaura

Boulařka Nikola Sudová

Článek

Opravdu věříte, že si ten osudný moment nevybavíte?

Myslím, že budu schopná to z hlavy vytěsnit. Já ani nevím, kde přesně se to stalo. Nejsem člověk, co by mu takové věci zůstávaly v hlavě, naopak to tomu kopci budu chtít vrátit.

Sjezdovka v Deer Valley nepatří k těm nejjednodušším.

Kopec je hodně náročný a hlavně dlouhý, vždycky jsem z něj měla respekt. Ve střední části by mi holky mohly ujet, i když vzhledem k tomu, že tam je náročný první můstek, takovou výhodu mít nebudou. Ale při té délce sjezdovky asi bude hrát roli, že mi chybí trénink.

Na čem je ta dlouhá letní pauza způsobená rekonvalescencí nyní znát nejvíc?

Právě na rychlosti, a tím i výšce skoků. Začali jsme pozdě s nabíráním svalové hmoty, proto jsme tolik tréninku dynamiky nestihli.

Už máte nohu stejně silnou jako před operací?

Asi ne a minimálně rok stejná nebude. Ale objemově už se tomu pomalu blížíme.

Koleno se občas připomene bolestí nebo tím, že by nateklo?

Už nenatéká, to se stalo naposled ve Francii před Vánoci, kdy se ještě bránilo. Teď si zvyklo a snad už natékat nebude. Ale občas ho ještě cítím, když je kopec ledový, večer o kolenu vím.

Dostala jste se během sezóny do situace, kdy jste měla o koleno strach?

Pořád ho beru v potaz, i teď v Calgary jsem jednou spadla, naštěstí v saltu, takže to spíš odnesl krk a hlava. Když padám, podvědomě na koleno myslím, ale nebojím se.

Před sezónou jste říkala, že když budete jezdit hned od začátku v elitní desítce, bude to malý zázrak. Zatím se vám to ve většině závodů povedlo…

Určitě jsem ráda, že to není horší, tak abych to nezakřikla, protože ještě zbývá mistrovství světa a pár svěťáků. A i tady na mistrovství světa bych chtěla skončit v první desítce.

Na mistrovství světa pojedete klasický i dualový závod?

Zatím ano, ale uvidíme podle středečního závodu, jak se budu cítit. Dualy jsou náročnější.

Sezóně zatím vládnou Američanky a Kanaďanky, budou při šampionátu na domácí půdě vůbec k poražení?

Není to vždycky výhoda jet šampionát doma, kde je tlak větší. Záleží, jak to zvládnou v hlavě. Ale když neudělá Hannah Kearneyová chybu, tak vyhraje.

Čím to, že je loňská olympijská vítězka v boulích tak suverénní?

Má super techniku, je rychlá, dynamická, skáče vysoko. Navíc je mladá a má silu, vyniká prakticky ve všem, takže je teď téměř neporazitelná.

Reklama