Hlavní obsah

Lyžařka Záhrobská věří ve své umění připravit se na vrchol sezóny

PRAHA

V letošní sezóně se jí zatím příliš nedařilo i kvůli změně techniky jízdy, přesto česká lyžařka Šárka Záhrobská věří ve své umění připravit se na vrchol sezony. Na nadcházejícím mistrovství světa v alpském lyžování v německém Garmisch-Partenkirchenu bude útočit na čtvrtou medaili ve slalomu v řadě, ale sama ví, že by to bylo velké překvapení.

Foto: Enrico Schiavi, ČTK/AP

Šárka Záhrobská.

Článek

Na šampionátu pojede kombinaci, obří slalom a slalom, který je na programu příští sobotu 19. února.

Před loňskou sezónou dala po mnoha letech vale svému otci a trenérovi v jedné osobě a loni na jaře angažovala Pavla Šťastného. Spolu se domluvili, že zapracují na změně techniky jízdy a že kvůli tomu možná i obětují celou sezónu. "Nedá se to zvládnout za měsíc na lyžích," tvrdili oba o víkendu po slalomu Světového poháru na Velkém Javoru na německé straně Šumavy.

"Rozhodli jsme se předělat techniku i přesto, že by mě to mohlo stát úspěch na mistrovství světa," uvedla Záhrobská. "Za téhle konstelace by medaile byla tak trochu senzační," prohlásila.

Několikrát zapochybovala, jestli se rozhodla v šestadvaceti letech dobře, vždyť vedle kompletní sbírky medailí z MS má doma ještě bronz z loňské olympiády ve Vancouveru.

"Je to těžké učit se v takovém věku něco jinak. Kdybych věděla, že po této sezóně budu končit, tak asi nic předělávat nebudeme a dojezdila bych to tak, jak jsem zvyklá. Ale jelikož chci jezdit minimálně do olympiády v Soči a tam samozřejmě uspět, tak ještě ten čas je," směřuje své úsilí k hrám v roce 2014. "A pokud tam chci uspět, tak nebyla jiná možnost," řekla.

Kouč má její důvěru

Kouč Šťastný dostal její plnou důvěru, třebaže se ozývají i kritické hlasy, že odchod od otce a změna kouče má na Záhrobskou negativní dopad. "Důvěru si získal tím, jak jsme začali na jaře pracovat. Nemám potřebu se ptát někoho jiného, jestli to děláme dobře a co si o tom myslí," řekla česká lyžařka.

Kritické hlasy se snažila nevnímat. "Chodí mi převážně povzbudivé maily, i když sem tam se objeví negativní. Ty se snažím neřešit, jsem přesvědčená o tom, že to, co dělám, je správně. Samozřejmě, není vždycky jednoduché neřešit to, co si myslí ostatní, ne vždycky jsem to uměla, ale učím se to," doplnila Záhrobská.

Startovat bude na svém šestém mistrovství světa a s výjimkou úvodního šampionátu v St. Antonu 2001, kdy jí bylo šestnáct let, se vždy dostala do desítky. Kromě všech medailí má na svém kontě čtvrté, páté a deváté místo v kombinaci. "To první MS se snad ani nedá počítat," usmívala se Záhrobská. Teď bude o medaili zase bojovat. "Ta vločka je krásná a je úžasné mít ji doma," zasnila se.

Záhrobská pojede na šampionátu kombinaci, obří slalom a slalom jako svou hlavní disciplínu. "Ostatní ale nejsou doplňky. Pokud se kombinační slalom pojede na kopci pro slalom speciál, tak bude určitě fajn si sjet tu sjezdovku, protože trénink tam nebyl možný," vysvětlila další pozitiva. "Ale každá disciplína stojí sama za sebe," uvedla.

Do Ga-Pa se přesunula po závodech ve Zwieselu v pondělí, ve středu a ve čtvrtek ji čekají tréninky sjezdu do páteční kombinace. "Zůstaneme u toho, že budou převažovat tréninky slalomu, ale budeme trénovat i obří slalom. To pomáhá slalomu. Najednou si tam nepřipadáte tak rychle, uvědomujete si jiné věci. Ty disciplíny si navzájem pomáhají," vysvětlila.

Pomáhá jí i skutečnost, že úspěch českého týmu tentokrát nebude stát jen na ní, letos totiž skvěle jezdí Ondřej Bank, který není v kombinaci bez šance na medaili. "Díky bohu! Je úžasné, že se Ondrovi daří. A samozřejmě mají celý silný tým, myslím si, že jejich výsledky jsou hrozně nedoceněné. Ondra boduje pravidelně v obřím slalomu, ve slalomu, v kombinaci má velké šance umístit se hodně vepředu," věřila.

Týmovou soutěž vynechá

Sama ale rozhodně vynechá týmovou soutěž, kterou při finále loňského Světového poháru společně s Lucií Hrstkovou, Bankem a Kryštofem Krýzlem senzačně vyhrála. "Nepojedu, protože je před mými disciplínami, den před obřím slalomem. Takže i kdyby mě někdo přemlouval, tak se nenechám, budu se soustředit na svoje disciplíny," ujistila.

Reklama