Hlavní obsah

Někteří šéfové svazů chtějí i nadále odvolat ředitele Sazky

PRAHA

Některé sportovní svazy požadují i po pondělní smlouvě o strategickém partnerství mezi Sazkou a Pentou odvolání současného vedení loterijní společnosti. Na dnešní poradě šéfů svazů sdružených v ČSTV s tímto požadavkem vystoupil předseda svazu jachtingu Karel Bauer. Změnu by však mohla provést jen mimořádná valná hromada Sazky, jejíž svolání už dříve inicioval Český olympijský výbor a na kterém bez ohledu na pondělní dohodu trvá.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Předseda Českého svazu tělesné výchovy Pavel Kořan

Článek

Předseda ČSTV Pavel Kořan seznámil zástupce svazů s podrobnostmi nového modelu financování sportu, podle nějž letos půjde státní dotace ve výši 270 milionů korun z ministerstva financí přímo sportovních svazům, nikoli jako dosud přes ČSTV. Novinka sice zajistí některým svazům vyšší příjmy, jiné jako například florbal však dostanou výrazně méně. Kořan jim dnes slíbil určitou kompenzaci z prostředků ministerstva školství, které má pro sport letos vyčleněny téměř dvě miliardy.

"Kritéria, které udělalo MŠMT, nejsou nastavena optimálně a je jasné, že pro některé svazy, a je jich zhruba 18, to může být likvidační," řekl ČTK Kořan. "Například Svaz rekreačního sportu, který zabezpečuje sport pro všechny, má o čtyři miliony méně, to je na pováženou," dodal Kořan s tím, že ČSTV by rozdělil peníze jinak a spravedlivěji.

Šéf jachtingu má obavy

Diskuse se však točila především kolem Sazky a jejího nového plánu na ekonomické ozdravení. Šéf jachtingu a ekonom Bauer ho označil jen za "změnu věřitelů" a vyjádřil obavu, že se Penta nespokojí jen s rolí investora, ale bude chtít Sazku ovládnout. Podobný názor vyslovil hned po pondělním jednání předseda veslařského svazu a místopředseda ČOV Jiří Kejval.

"Dozvěděli jsme se, že svazy k schválení dohody Penty a Sazky nejsou potřeba a půjčka může být v budoucnosti transformována na akcionáře. Tak, jak je postavená, je nepřijatelná, ale veslování, ani další svazy s tím nemohou nic dělat," řekl ČTK Kejval.

Oba funkcionáři jsou zajedno i v tom, že by generální ředitel Sazky Aleš Hušák, který se dnešního jednání v sídle ČSTV také zúčastnil, měl být odvolán. Podporu prý mají u dalších šéfů sportovních svazů. "Odhadl bych to tak na patnáct až dvacet předsedů. V kuloárech o tom hovoří hodně lidí, ale veřejně jen málokdo," řekl ČTK Bauer. Šéf jachtingu je jedním z těch, kdo požadují svolání mimořádné valné hromady ČSTV a odvolání jeho zástupců z představenstva a dozorčí rady Sazky.

Kořan musel čelit i dalším útokům opozice, například od předsedy ragbistů Pavla Teličky. Ten ho už dříve vyzval, aby odstoupil proto, že ČSTV je v mnohem horší situaci než loni v dubnu, kdy byl zvolen. Kořan mu odpověděl, že odstoupit nehodlá a že dál pracuje na materiálech, které předloží valné hromadě 16. dubna. "Samozřejmě pokud nebude svolána mimořádná, což zatím nevypadá," uvedl Kořan.

Reklama

Související témata: