Hlavní obsah

"Rebel" Kaderka byl odvolán z představenstva Skiareálu

Výkonný výbor ČSTV ve středu odvolal "rebela" Iva Kaderku z funkce předsedy představenstva Skiareálu Špindlerův Mlýn. Oficiální důvodem je snížení počtu členů představenstva ze sedmi na pět, ale v kuloárech se hovoří o Kaderkově špatném hospodaření s majetkem ČSTV i o možném vyřizování účtů. Druhým odvolaným je další opoziční člen výkonného výboru, bývalý předseda volejbalového svazu Antonín Lébl.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ivo Kaderka byl odvolán z představenstva Skiareálu

Článek

"Došli jsme k závěru, že filozofie vnímání činnosti ČSTV je u těchto pánů jiná, alespoň soudě podle jejich vyjadřování v tisku. V posledním období jsme s nimi měli i naprosto zbytečné konflikty v prosazován zájmů akcionářů," řekl dnes ČTK a Radiožurnálu po jednání VV ČSTV jeho předseda Pavel Kořan. Odvolání Kaderky s Léblem musí ještě posvětit mimořádná valná hromada Skiareálu, což je ale formalita, protože ČSTV v něm má majoritní podíl.

Kořan zároveň odmítl, že by za tímto krokem VV ČSTV byla odveta. "To neprosto vylučuji, my se nemstíme. Je to výsledek hlasování svéprávných lidí z různých koutů republiky. Vím, že se to vymlouvá těžko, veřejnost vnímá, co se uvnitř ČSTV děje. To načasování je náhoda, tento krok byl nastaven už v loňském roce," vysvětloval.

Šéf tenisového svazu Kaderka v poslední době ostře vystupoval proti vedení ČSTV. Pokusil se o svolání mimořádné valné hromady, pohrozil vytvořením konkurenční Asociace českých sportovních svazů a jako poradce ministra financí Miroslava Kalouska zřejmě stojí i za plánem posílat státní dotace přímo sportovním svazům bez účasti ČSTV. Spolu s ním hlasoval pro svolání mimořádné valné hromady i Lébl.

Měnit se bude i představenstvo v Harrachově 

Skiareál Špindlerův Mlýn je jednou z akciových společností v majetku ČSTV. Za rok 2009 vykázal zisk po zdanění více než 26 miliónů korun. A právě Kaderka s Léblem představovali překážku před záměrem ČSTV rozdělit tento zisk a získat další peníze. "O tom rozhoduje valná hromada, ale i to je jeden z důvodů, proč k tomuto kroku došlo," přiznal Kořan.

O novém předsedovi představenstva Skiareálu Špindlerův Mlýn se rozhodne na blížící se mimořádné valné hromadě, ale bude to někdo z výkonného výboru. Vyměněn bude i předseda Svazu lyžařů České republiky Lukáš Sobotka, kterého nahradí v představenstvu Daniel Volopich, jež v představenstvu skončil loni v létě společně s bývalou běžkyní na lyžích Kateřinou Neumannovou vinou nenaplnění zisků.

Ke změně v počtu členů představenstva ze sedm na pět dojde také ve Skiareálu Harrachov, kde jednoho ze svých dvou členů odvolá lyžařský svaz, druhým odvolaným bude František Dvořák, místopředseda Českého olympijského výboru.

Spory uvnitř zastřešující sportovní organizace tak pokračují a ani v pondělí zveřejněná dohoda o strategickém partnerství Sazky s Pentou a E-Investem uklidnění nepřinesla. Někteří sportovní funkcionáři vyjadřují obavy, že ČSTV jako majoritní akcionář Sazky bude muset ručit za miliardovou půjčku od Penty svým majetkem a že při neschopnosti splácet o něj může přijít.

Předseda ČSTV Pavel Kořan šéfy sportovních svazů v úterý ujistil, že ručit se bude jen akciemi Sazky nikoli dalším majetkem sdružení. Nicméně například předseda veslařského svazu Jiří Kejval upozorňuje, že když Sazka nebude schopná půjčku splácet, může akcie ČSTV získat Penta jako neuspokojený věřitel. "Tahle teoretická hypotéza může existovat. Nemyslím si, že to tak dopadne, ale jako určitou hrozbu po patnácti letech si to představit umím," připustil Kořan.

Ujistil ale, že ČSTV nebude ručit do plné výše svého akciového podílu v Sazce. "Celkový akciový podíl nepřipadá do úvahy, bude rozpočítán indexem na všechny akcionáře, mělo by se to dotknout všech," prohlásil Kořan. Je otázkou, jak na to ostatní akcionáři budou reagovat. "Bude záležet na tom, jak podmínky budou nastaveny a je to otázka vyjednávání," dodal předseda ČSTV.

Nelze vyloučit ani to, že ČSTV bude muset nakonec ručit i dalším majetkem, jehož hodnota je odhadována na padesát miliard, a šéfům sportovních svazů se nelíbí, že to nemohou nijak ovlivnit. K takové změně podle právní analýzy, kterou si nechal Kořan udělat, stačí rozhodnutí výkonného výboru. V něm Kaderka zůstává, odvolat by ho mohla jen valná hromada, která se uskuteční 16. dubna.

Dnešní jednání opustil dlouho před jeho skončením. "Je to do očí bijící, do nebe volající, když člověka, který jako jeden z mála přinesl akcionářům přes 300 milionů čistého zisku, vyhodí," řekl ČTK Kaderka. "A také jsem byl schopen říct nahlas, co si myslí a za dveřmi říkají i ostatní členové výkonného výboru jako pan Hašek (ČMFS) a pan Král (ČSLH), že majetek ČSTV je v hrozném stavu a není oživitelný. A tihle mě pak odvolají," řekl.

Prý to ale čekal a byl na to připraven. Podle jeho slov totiž byla zbavena své funkce kromě Lébla a Kaderky také Jaroslava Schejbalová z areálu Pec pod Sněžkou, která se rovněž vyjádřila proti současném vedení ČSTV. "Netrápím se kvůli tomu. Už jsem po těch dvou měsících unavený, takže nechci být impertinentní. Přijímám to jako chlap, stávají se horší věci," prohlásil.

Reklama