Hlavní obsah

Pro sdruženáře Slavíka je Holmenkollen místem zaslíbeným

OSLO

Holmenkollen je pro lyžaře místem zaslíbeným a totéž platí pro sdruženáře Tomáše Slavíka. V areálu nad norskou metropolí skončil před čtyřmi lety pátý ve Světovém poháru a dnes si jedenáctým místem výrazně vylepšil maximum i na mistrovství světa.

Článek

"Prostě mi to tady sedí, vždycky jsem tady zajel slušně," řekl spokojený Slavík po jedenácté pozici. K té se odrazil dvanáctým místem ve skoku a v běhu si pořadí ještě o příčku vylepšil. "To se mi povedlo snad poprvé v kariéře. Jely mi super lyže a pomůže i ta kulisa. Když začne někdo ujíždět, tak se ždímnete," řekl Slavík.

Ve Světovém poháru se mu přitom příliš nedařilo. Dojel dvakrát sedmnáctý, jednou osmnáctý, ale taky až za čtyřicítkou. Proto byla jedenáctá příčka v Oslu překvapením.

"Neřekl bych, že bych tomu před mistrovstvím nevěřil, ale nevykřikoval bych to," řekl Slavík. Před každou velkou akcí, mistrovstvím světa a olympiádou, si dával za cíl skončit do patnáctky. Povedlo se mu to na třináctý pokus. "A je to paráda," zářil sdruženář.

Jedenácté místo je pro Slavíka suverénně nejlepším výsledkem v kariéře. Dosud byl na MS nejlépe dvakrát sedmadvacátý v Sapporu 2007 a o dva roky dříve v Oberstdorfu.

V husté mlze a drobném sněžení dokonce finišoval ve skupince o sedmé místo. "Je pravda, že jsem ani nevěděl, že to je o takové velké umístění. Mohl jsem se poprat o desítku, ale jedenáct je super," řekl. V závěru stejně neměl moc sil, aby mohl soupeře pokořit. "Byl jsem rád, že jsem se udržel. Netahal jsem za delší konec," řekl.

Slavíkovi pomohla více než měsíční pauza, kterou měli sdruženáři mezi posledním závodem Světového poháru a prvním na šampionátu. V běhu se totiž cítil špatně a volno využil k tréninku.

"Běh už jsem ve svěťáku horší ani mít nemohl. Udělal jsem poctivý trénink a jsem rád, že se ukázalo, že to jde," podotkl. Navíc se mu díky běhu zlepšil i skok. "Nevím, jak je to možné, ale načasované je to dobře," smál se.

V dubnu oslaví 30. narozeniny, doma má rodinu, ale u severské kombinace chce ještě vydržet. Nestanovil si hranici, jak dlouho ještě. "Jsem v klidu a pohodě. Když to půjde a bude mě to bavit a budu cítit, že to má smysl, tak budu závodit. Až uvidím, že tady jsem zbytečný, tak to nebudu lámat přes koleno," řekl Slavík.

Reklama