Hlavní obsah

Královna lyžařského MS Björgenová vynechá sprint dvojic, chce se šetřit

OSLO

Dosavadní vládkyně běžeckých disciplín na mistrovství světa v klasickém lyžování v Oslu Marit Björgenová se dobrovolně vzdala možnosti na rekordní zisk šesti zlatých medailí z jednoho šampionátu. Po třech titulech se rozhodla spolu s realizačním týmem vynechat start ve středečním sprintu dvojic a bude odpočívat před štafetou a závěrečným maratonem na 30 kilometrů volnou technikou.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Marit Björgenová se raduje z vítězství ve sprintu volnou technikou na MS v Oslu.

Článek

Třicetiletá Björgenová dosud na Holmenkollenu vyhrála sprint, skiatlon a naposledy v úterý klasickou desítku, kde s vypětím všech sil v závěru udolala polskou soupeřku Justynu Kowalczykovou. Tento závod pak označila za dosud jednoznačně nejtěžší v sezoně.

"Má za sebou neuvěřitelně těžký závod, byla úplně na dně se silami. Potřebuje dva dny odpočívat a myslím, že je to rozumné řešení. Ve čtvrtek nás čeká důležitá štafeta, v sobotu chce zase být optimálně připravená na třicítku," komentoval trenér Egil Kristiansen rozhodnutí, ke kterému se dobrali společně pozdě v noci po třetím vítězném závodě.

Rekord tak nepřekoná 

Björgenová tak nemůže překonat rekord v počtu zlatých medailí z jednoho šampionátu. V případě výhry norské štafety a jejího triumfu na třicítce nanejvýš vyrovná maximum Rusky Jeleny Vjalbeové, pětinásobné mistryně světa z norského Trondheimu 1997.

Reklama

Související témata: