Hlavní obsah

Suverén Northug ovládl na MS závěrečný maraton, Bauer třináctý

OSLO

Norský lyžař Petter Northug vyhrál na závěr mistrovství světa v Oslu závod na 50 km volnou technikou s hromadným startem a na šampionátu získal třetí zlatou medaili. Lukáš Bauer skončil třináctý, když na Northuga ztratil 32 sekund. Nejlepším výsledkem české hvězdy na Holmenkollenu zůstalo sedmé místo z klasické patnáctky.

Foto: Petr Josek

Petter Northug (vlevo) si doběhl pro zlato i v závěodě na 50 km.

Článek

Na druhém místě dnes za Northugem doběhl ve finiši stejně jako předloni v Liberci Rus Maxim Vylegžanin a bronz vybojoval další Nor Tord Asle Gjerdalen. Další český reprezentant Martin Koukal skončil na 23. místě a Jiří Magál obsadil 43. příčku.

Northug potvrdil svoji suverenitu v závodech s hromadným startem. Padesátku vyhrál už na třetí velké akci za sebou: na Holmenkollenu navázal na triumfy z Liberce a loňské olympiády ve Vancouveru. V závěru maratonu rozradostnil Norsko stejně jako při páteční štafetě, kdy také ovládl poslední úsek. Předtím dominoval i ve skiatlonu. Jeho bilanci a nadvládu nad současným mužským lyžováním podtrhují ještě dvě stříbra ze sprintu jednotlivců a dvojic.

Závěrečný závod světového šampionátu nevybočil z tradice posledních mužských maratonů na vrcholných akcích, na nichž také rozhodoval až finiš. Početná skupina závodníků jela dlouho pohromadě a v hlavním poli byli i Bauer s Koukalem. Bauer se držel blízko u čela, ale když se tempo patnáct kilometrů před koncem začalo pomalu zvyšovat, nástupy nestačil zachytávat.

Na 44. kilometru Bauer za lídry zaostával už o jedenáct sekund a bylo jasné, že se jeho medailový sen rozplývá. Situaci si znovu suverénně pohlídal Northug. Vylegžanin v posledních dvou kilometrech ve stoupáních přeřadil na vyšší rychlostní stupeň, ale norský šampion se udržel v závěsu a s vedoucí dvojicí se vyvezl i Gjerdalen. Na stadionu pak opět vládl Northug.

Stejně jako ve štafetě zaútočil dvě stě metrů před cílem na závěrečném krátkém výběhu u hlavní tribuny a Vylegžanin už nedokázal reagovat. Northug doběhl do cíle s náskokem necelých dvou sekund a tentokrát si odpustil posměšná gesta k soupeřům, která předvedl ve štafetě, kdy před cílem zastavil a cílem jen prošel.

Maraton potvrdil norskou nadvládu v běžeckých disciplínách. Norové se po závodech mužů a žen těší ze šestnácti medailí. Northuga ještě předčila Marit Björgenová, která získala hned čtyři zlaté a jedno stříbro.

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Oslu:
Muži - 50 km volnou technikou s hromadným startem:
1. Northug (Nor.) 2:08:09,0, 2. Vylegžanin (Rus.) -1,7, 3. Gjerdalen -6,3, 4. Röthe (oba Nor.) -8,0, 5. Harvey (Kan.) -8,2, 6. Angerer (Něm.) -8,2, 7. Rickardsson (Švéd.) -8,5, 8. Lallukka (Fin.) -10,4, 9. Di Centa (It.) -24,9, 10. Dolidovič (Běl.) -26,9, ...13. Bauer -32,1, 23. Koukal -2:36,7, 43. Magál (všichni ČR) -8:59,9.

     

Reklama

Související témata: