Hlavní obsah

Kotník zradil! Sáblíková patnáctistovku nepojede

Karel FeltPrávo

Martina Sáblíková nepojede dnes odpoledne na rychlobruslařském mistrovství světa závod na 1500 metrů. „Večer se ozval kotník, který při čtvrtečním závodě nebolel. Rozhodli jsme se s trenérem Petrem Novákem, že nebudeme riskovat vzhledem k sobotnímu závodu na pět kilometrů, kde mám daleko větší medailové šance,“ říkala hodinu po pátečním poledni smutným hlasem Martina Sáblíková.

Foto: Karel Felt, Právo

Zklamaná Martina Sáblíková odchází z pátečního tréninku na MS

Článek

„Ještě ráno jsem si myslela, že to bude dobré. Na tréninku jsem si zkoušela starty, ale kotník bolel. Nemohla bych odstartovat ostře, jak potřebuji, což na patnáctistovce znamená ztrátu, která už se nedá dohonit. Závod bych sice odjela, ale s rizikem, že nebudu moci jet naplno v sobotu. Obhajoba zlata na pět kilometrů z posledního mistrovství světa v Richmondu je pro mne víc, než riskovat na patnáctistovce, kde nemám šanci na první místo a pokud by se mi dařilo, bojovala bych o bronz,“ přiznala v rozhovoru pro Sport.cz Sáblíková.

V odpolední deváté rozjížďce měla jet s Jilleanne Rookardovou z USA. Právě po kolizi s ní na Světovém poháru v Salt Lake City si nárazem do mantinelu zranila kotník. „To nehrálo v rozhodování žádnou roli. Takové kolize prostě k rychlobruslení patří. Rookardová rozhodně přede mnou nespadla schválně,“ odmítla Sáblíková jakoukoliv spojitost.

Rychlobruslařky kosí chřipka „Naopak jsem trpěla při rozhodování, zda dneska jet nebo ne, protože Holanďané odhlásili kvůli chřipce jednu z favoritek Marrit Leenstraovou. Ze stejného důvodu ubyly i další závodnice, takže boj o bronz by byl relativně o něco snazší. Převládla ale rozumná úvaha, dnes neriskovat a soustředit se na sobotní pětku,“ zdůraznila Sáblíková.

Páteční program po odstoupení rozhodně nebyl jen ve znamení odpočinku. „Půjdu na cyklistický trenažér a pak si zaběhat, abych ze sebe dostala všechnu únavu po  čtvrteční trojce. Až potom si lehnu a budu odpočívat. Maximálně se koncentruji na sobotu, kdy chci bojovat o medaili, protože jinak se cítím dobře a formu mám,“ dodala s tím, že pětka je závod o taktice, kdy se nesmí přepálit začátek, ale je třeba jet tak, aby bylo dost sil na finiš a ,zmrtvění´ přišlo až za cílem.

Trenér děvčata rozdělil

„Nastupovat v roli největší favoritky je těžké, ale mám tu oba rodiče a jsou tu další čeští fanoušci. Jejich povzbuzování mi ohromně pomáhá. Slyším je dobře a vnímám je,“ řekla Sáblíková s tím, že páteční vynechaná patnáctistovka ji rozhodně nebude chybět. „Rozbruslím se na sobotním tréninku, to mi stačí. Dnešní absence by měla mít spíš pozitivní účinky, proto mne trenér odhlásil,“ konstatovala.

Vzhledem k nemoci Karolíny Erbanové se Sáblíková odstěhovala i do jiného pokoje. Trenér Novák mi uvolnil svůj a šel spát ke klukům. Karolína zůstala ve svém, se svými bacily,“ pravila s úsměvem Sáblíková a dodala: „Už je na tom mnohem lépe a v sobotu pojede kilometr.“

Redaktora Sport.cz odvezl na MS v rychlobruslení vůz Subaru Outback.

Reklama