Hlavní obsah

Střelec Podhráský vyhrál v rychlopalné pistoli SP v Sydney

SYDNEY

Martin Podhráský vyhrál závod Světového poháru v Sydney v disciplíně rychlopalná pistole a získal pro Česko účastnické místo na olympijských hrách v Londýně. Sedmadvacetiletý český reprezentant z Rapidu Plzeň dosáhl na střelnici pro OH 2000 prvního umístění na stupních vítězů v elitním seriálu v kariéře.

Článek

Účastník pekingské olympiády Podhráský skvěle do soutěže vstoupil a po polovině kvalifikace byl ve vedení s tříbodovým náskokem, když z maximálního počtu 300 ztratil jen pět kruhů. Druhou sérii tří položek už tak bravurně nezvládl, přesto s nástřelem 583 postoupil ze čtvrtého místa do šestičlenného finále.

V souboji o medaile se nejlépe vypořádal s novým systémem finálové střelby z rychlopalné pistole. V ní všichni střelci začínají od nuly, absolvují postupně série pěti výstřelů a za každý zásah v hodnotě 9,7 a lepší získávají bod. Od páté série vždy finalista s nejmenším počtem bodů vypadne.

Podhráskému se celkem ve finále povedly tři bezchybné série a prošel až do duelu o zlato proti vítězi kvalifikace Vjačeslavu Kaljužnému z Ruska. Za nerozhodného stavu český reprezentant zvítězil v závěrečné položce 4:2 a stal se čtvrtým majitelem účastnického místa pro Česko na londýnskou olympiádu. Před ním už podobně uspěli Lenka Marušková (vzduchová pistole), Jan Sychra (skeet) a Jiří Lipták (trap). Vedle Kaljužného získal Podhráský i skalp trojnásobného olympijského vítěze Ralfa Schumanna z Německa, který skončil třetí.

SP ve sportovní střelbě v Sydney:
Muži:
Libovolná malorážka vleže: 1. Wang Wej-i 703,4 (597+106,4), 2. Uptagrafft (USA) 703,2 (599+104,2), 3. Junghaenel (Něm.) 700,8 (596+104,8).
Rychlopalná pistole: 1. Podhráský (ČR) 33 (583), 2. Kaljužnyj (Rus.) 31 (588), 3. Schumann (Něm.) 24 (584), ...17. Strnad (ČR) 574.

Reklama