Hlavní obsah

Střelec Gach skončil třetí na SP v Pekingu a trefil olympijský Londýn

PEKING

Skvělé třetí místo vystřílel v závodě Světového poháru v Pekingu v brokové disciplíně trap jednačtyřicetiletý borec z SKP Kometa Brno Jiří Gach. Získal tak pro Česko v této disciplíně druhé účastnické místo pro olympiádu v Londýně. To první získal už loni na MS v Mnichově Jiří Lipták. Paradoxně bez místa tak zůstává obhájce olympijského zlata z Pekingu David Kostelecký, protože jedna země může získat v jedné disciplíně pouze dvě místa.

Foto: archiv

Jiří Gach

Článek

To však neznamená, že Kostelecký do Londýna nepojede. „Na dvě místa jsme tři výborní střelci. Mně se podařilo vybojovat olympijskou účast už počtvrté, ale jednou jel na moje místo právě David. Věřím, že pojedou ti dva nejlepší. Chci se o účast sportovně poprat. Doufám, že se nerozhodne administrativně,“ projevil obavu v telefonátu z Pekingu pro Sport.cz a Právo Jiří Gach.

„Pomalu zvažuji konec kariéry a rozloučit se na olympiádě v Londýně, by byl splněný sen,“ dodal borec, který má ve sbírce medaile z mistrovství světa i Evropy převážně z týmových soutěží.

Podle vlastních slov má totiž pod olympijskými kruhy co napravovat. „Naposledy jsem startoval v roce 2000 v Sydney. Závod jsem totálně pokazil. Proslavil jsem se tím, že jsem nechal před výstřelem z prostoru střelnice odletět dvě divoké kachny a počkal s ránou. Zatleskalo mi dva tisíce diváků, ale to mi moc platné nebylo. Schytal jsem hodně ostrou kritiku,“ zavzpomínal borec, který má na kontě i vítězství ze závodů Světového poháru a úspěšně střílel i doubletrap, v němž doma prakticky nemá soupeře.

Do Pekingu letěl ve výborné formě... „Dařilo se mi už na Světovém poháru v Chile, ale potřeboval jsem dát dohromady na jednom závodě pět dobrých položek. V Pekingu se to povedlo,“ říkal spokojeně do telefonu. „Už při prvním tréninku jsme si padli se střelnicí v Pekingu do oka. I když je hodně náročná, šlo mi to dobře. Ani v jedné položce na pětadvacet jsem neudělal víc než dvě chyby,“ dodal.

Závod je ale něco jiného, než trénink. „Já jsem dost velký nervák a hodně závody prožívám, bohužel z toho pak plynou zbytečné chyby. Už první den mi ulétly dva terče i při tuplované ráně. Pořád jsem ale ztrácel na první místo jen tři body. Druhý den přede mnou střílel domácí borec, ani ho pořádně neznám. Házel mi pod nohy od flinty prázdné patrony a dělal různé věci, aby mě rozhodil. Jenže já dal čistou pětadvacítku, pak jsem v dalších dvou položkách udělal jen po jedné chybě a poslední ránou jsem potvrdil 120 bodů a přímý postup do finále,“ popisoval Gach svoji cestu finále, kam ho doprovodil i Jiří Lipták, který měl o bod méně a postoupil z pětičlenného rozstřelu. David Kostelecký uzavíral se 114 body třetí desítku.

„Finále bylo v pohodě. Byl jsem neuvěřitelně klidný, na můj vkus až moc. Postoupili jsme totiž tři, co jsme neměli ještě účastnické místo pro Londýn, a ve hře byla dvě. Vedle Davida chyběly i hvězdy jako dvojnásobný olympijský vítěz Australan Diamond, Španěl Serrano nebo Němec Bindrich. Moji největší soupeři udělali chyby hned na začátku, zatímco já netrefil ve finále jen dva terče a byl jsem třetí. Účastnické místo tak získal vítězný Chorvat Černogoraz a já,“ říkal Gach s tím, že po finále ho zalil obrovský pocit radosti.

„Já měl i štěstí. Ze dvou terčů ulétly jen maličké úlomky, ale rozhodčí je naštěstí viděli a rány uznali,“ prozradil. Na cestu do Pekingu mu výrazně přispěli sponzoři a město Otrokovice. „Moc jim za to děkuji,“ dodal s tím, že si při závodě vzpomněl i na tragicky zesnulého střeleckého kamaráda Bronislava Bechyňského.

SP ve sportovní střelbě z brokových zbraní v Pekingu:
Muži - trap:
1. Černogoraz (Chorv.) 145 (121+24), 2. Alipov (Rus.) 144 (123+21), 3. Gach 143 (120+23), ...5. Lipták 136 (119+17), 30. Kostelecký (všichni ČR) 114.

Reklama