Hlavní obsah

Pljuščenko dál bojuje proti trestu bruslařské unie, aby mohl na olympiádu do Soči

Slavný ruský krasobruslař Jevgenij Pljuščenko dál usiluje o zrušení trestu, kterým mu Mezinárodní bruslařská unie (ISU) znemožnila startovat ve všech svých soutěžích. Během mistrovství světa v Moskvě řekl agentuře Reuters, že jeho cílem zůstává završit kariéru na olympijských hrách 2014 na domácím ledě v Soči.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Ruský krasobruslař Jevgenij Pljuščenko.

Článek

Unie loni trojnásobného olympijského medailistu distancovala kvůli tomu, že se údajně kvůli zranění kolena nezúčastnil mistrovství světa v Turíně, zato však bez povolení startoval na několika lukrativních exhibicích.

Chtěl by krásnou tečku za kariérou

"Chci zase závodit, a čím dřív, tím líp. Celá ta záležitost byla jenom nedorozumění, snad to bude brzy všechno za mnou. Moc rád bych v Soči před svými fanoušky startoval, byla by to krásná tečka za kariérou," řekl osmadvacetiletý Pljuščenko. Trojnásobný mistr světa a šestinásobný evropský šampión už oslovil funkcionáře ruského svazu, aby požádali ISU o zrušení jeho trestu.

Podle předsedy svazu Alexandra Gorškova se činovníci budou Pljuščenkovou žádostí zabývat co nejdříve. "Ale teď jsme museli dát přednost přípravám šampionátu," uvedl Gorškov s odkazem na MS v Moskvě, která po březnovém ničivém zemětřesení v Japonsku nahradila v roli pořadatele Tokio. "Pokud všechno dobře dopadne, mohl by Jevgenij v příští sezóně opět závodit," dodal Gorškov.

Přišel už o šampionát v Rusku

Pljuščenko tak kvůli trestu přišel i o letošní světový šampionát v Rusku. "Ale po pravdě, i kdybych mohl startovat, nemyslím si, že bych se na něj dokázal dobře připravit. Tím zraněním jsem ztratil spoustu času," prohlásil muž, který v půli dubna nadchl při show Nebeské hrany zaplněnou Tesla Arenu v Praze. "Rád bych (v Moskvě) bruslil aspoň na nedělní závěrečné exhibici, pokud mě na ni pozvou," dodal Pljuščenko.

Reklama

Související témata: