Hlavní obsah

Tenistka Hradecká podlehla Vinciové a na první titul dál čeká

Tenistka Lucie Hradecká se ani napočtvrté nedočkala prvního titulu na okruhu WTA. Ve finále antukového turnaje v Barceloně dnes česká hráčka podlehla Italce Robertě Vinciové po slibném začátku 6:4, 2:6 a 2:6. Titul ve čtyřhře naopak získaly její kolegyně z fedcupové reprezentace Iveta Benešová s Barborou Záhlavovou-Strýcovou.

Foto: René Volfík, ČTK

Česká tenistka Luce Hradecká

Článek

"Finále je dobrý, s tím jsem samozřejmě docela spokojená, ale vítězství by bylo určitě lepší. Mrzelo to, ale život jde dál," řekla Hradecká v rozhovoru s ČTK.

Benešová se Záhlavovou-Strýcovou ve finále čtyřhry potvrdily pozici nejvýše nasazeného páru a porazily česko-jihoafrickou dvojici Vladimíra Uhlířová, Natalie Grandinová 5:7, 6:4 a 11:9, přestože v rozhodujícím super tie-breaku prohrávaly už 0:5. Benešová se Záhlavovou-Strýcovou si tak udržely stoprocentní bilanci v deblových finále v sezoně a navázaly na letošní tituly ze Sydney a Monterrey.

Hradecká skončila těsně pod vrcholem na okruhu WTA počtvrté - stejně dopadla v Bad Gasteinu 2008 a předloni ve Štrasburku a v Istanbulu. "Ale teď jsem konečně ve finále uhrála set. Pomalými krůčky to jde nahoru a v příštím finále už snad přidám vyhrané sety dva," doufala tenistka, že se jednou vytouženého titulu dočká. Přitom turnajů nižší kategorie ITF vyhrála Hradecká ve dvouhře již sedmnáct.

Díky finálové účasti v Barceloně se Hradecká v pondělním žebříčku dvouhry posune k 50. místu světa, čímž vylepší své maximum - 56. pozici z roku 2009.

Obě finalistky si držely v prvním setu servis do stavu 5:4. O pauze si Hradecká zavolala na poradu trenéra Jiřího Fencla a v následující hře si vypracovala brejkbol, který byl zároveň setbolem. Češka při něm doběhla kraťas a využila ho.

Od druhé sady vládla na kurtu Italka, pro kterou je Barcelona místem zaslíbeným. Vinciová, vítězka v katalánské metropoli z roku 2009 a loňská finalistka, získala od stavu 2:2 osm her v řadě. Hradecká snížila v třetí sadě z 0:4 na 2:4, ale nepomohla si při servisu. Udělala i šest dvojchyb a zápas za hodinu a čtyřicet minut prohrála.

"Ve druhém setu jsem do toho přestala tolik chodit. Zkazila jsem pár míčů, začala jsem se bát, nechtěla jsem tolik kazit, ale začala jsem kazit ještě víc. Tím jsem nechala Robertu, aby mě rozebrala," komentovala Hradecká obrat. "Ona má nepříjemný čopovaný bekhend a já jí dala dost času, aby mohla hrát, co potřebuje."

Hradecká mohla být druhou Češkou, která by letos vyhrála turnaj WTA. Dvakrát se už radovala Petra Kvitová, která triumfovala v Brisbane a v pařížské hale.

Jako finalistka turnaje WTA nyní přijede Hradecká do Prahy, kde bude hrát turnaj ITF Strabag Open na Štvanici, kde bude nasazenou jedničkou. "Domů se na turnaj těším, je to vždycky příjemné. A že jsem favoritkou? To jsem byla i předtím a možná jsem na tom lépe, protože mám vyhrané zápasy a větší sebevědomí," řekla Hradecká, kterou po Štvanici čeká obhajoba titulu ve Stromovce při Sparta Prague Open.

Po čtyřech měsících roku 2011 má Hradecká na kontě jedno finále, jedno semifinále, další dobré výsledky a posun na nejlepší pozici v žebříčku. "Tenhle rok ještě nekončí, teprve začíná, ale na rozjezd to není špatný," smála se.

S koučem Fenclem se nezaměřili pouze na jeden aspekt její hry. Snažili se pracovat na všech úderech. "Abych měla větší jistotu na servisu, abych tolik nekazila zezadu, prostě všechno je potřeba všeobecně zlepšit," vypočítala Hradecká a se smíchem ještě do telefonu dodala: "A mám tady nápovědu (od trenéra), že zlepšujeme i hlavu."

Po dvou turnajích v Praze se Hradecká představí na akci WTA ve Štrasburku a ráda by třeba i tam došla do finále. "Třeba už tam to vyjde, ale hlavně se chci dobře připravit na Paříž," myslela pětadvacetiletá hráčka na Roland Garros.

Zraněný Štěpánek nedohrál s Davyděnkem semifinále v Mnichově

Zdraví zradilo tenistu Radka Štěpánka ve snaze probojovat se do finále v Mnichově a po více než roce si znovu zahrát o titul. Ve druhém setu semifinálového duelu za stavu 3:6 a 0:4 dnes vzdal Nikolaji Davyděnkovi z Ruska, podle německých agentur kvůli zranění stehenního svalu.

Dvaatřicetiletý Štěpánek se na mnichovské antuce rozehrál, poprvé od začátku ledna prošel na okruhu ATP přes druhé kolo a těšil se na víkendové vyvrcholení. V Mnichově měl šanci vylepšit semifinálovou účast z roku 2002, ale za stavu 0:30 v pátém gamu druhé sady hodil frustrovaně ručníkem a zápas skrečoval.

Přitom už letos o důležitý tenisový zážitek přišel, když kvůli chřipce nemohl bojovat s Kazachstánem v Davisově poháru. Bez něj český tým nečekaně neuspěl.

Davyděnko bude v neděli hrát o titul v Mnichově s domácím Němcem Florianem Mayerem.

Djokovič je bez boje ve finále, bude hrát o pátý letošní titul

Letos neporažený srbský tenista Novak Djokovič prošel bez boje do finále domácího turnaje v Bělehradu. Jeho krajan Janko Tipsarevič vzdal večerní vzájemný duel kvůli svalovým problémům se stehnem a třiadvacetiletý Djokovič tak má na dosah už pátý letošní titul.

O turnajové prvenství bude poprvé v sezoně hrát český deblista František Čermák, který spolu se Slovákem Filipem Poláškem postoupil do finále čtyřhry. Třetí nasazený pár v semifinále porazil izraelskou dvojici Jonathan Erlich, Andy Ram 7:5, 1:6, 10:5.

Djokovič se prezentuje na bělehradské antuce znovu ve výborné formě a jeho dosavadní soupeři Rumun Ungur a Slovinec Kavčič jej příliš neprověřili. Tipsareviče připravily o zápas s domácí hvězdou potíže se stehenním svalem, Djokovič si tak snadno připsal už 27. letošní výhru.

Teď ho dělí od další trofeje poslední krok. Jeho nedělním soupeřem bude Španěl Feliciano López, který v semifinále porazil Itala Filippa Volandriho.

"O Jankovi to byla špatná zpráva, snad se dá rychle dohromady pro zbytek antukové sezony. A já se zítra pokusím vrátit titul tam, kam patří, a to Srbsku!" napsal Djokovič na svém facebooku.

V Bělehradu totiž Djokovič triumfoval před dvěma lety při prvním ročníku, loni ale se zdravotními problémy skrečoval už čtvrtfinále. V tomto roce se na okruhu zapsal mezi šampiony už na Australian Open, v Dubaji, Indian Wells a Miami.

Tenisový turnaj žen v Barceloně (antuka, dotace 220.000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Vinciová (6-It.) - Hradecká (ČR) 4:6, 6:2, 6:2.
Tenisový turnaj mužů v Bělehradu (antuka, dotace 416.650 eur):
Dvouhra - semifinále:
Djokovič (1-Srb.) - Tipsarevič (7-Srb.) bez boje., F. López (Šp.) - Volandri (It.) 7:6 (7:3), 6:2.
Čtyřhra - semifinále:
Čermák, Polášek (3-ČR/SR) - Erlich, Ram (2-Izr.) 7:5, 1:6, 10:5.
Tenisový turnaj mužů v Mnichově (antuka, dotace 450.000 eur):
Dvouhra - semifinále:
Davyděnko (7-Rus.) - Štěpánek (ČR) 6:3, 4:0 skreč, Mayer (5-Něm.) - Petzschner (Něm.) 6:3, 6:4.
Tenisový turnaj mužů a žen v Estorilu (antuka):
Muži (dotace 450.000 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Verdasco (2-Šp.) - Anderson (7-JAR) 6:7 (2:7), 6:2, 6:3, Raonic (5-Kan.) - Simon (4-Fr.) 7:6 (7:4), 4:6, 6:3.
Dvouhra - semifinále:
Del Potro (8-Arg.) - Cuevas (Urug.) 6:2, 7:6 (8:6), Verdasco - Raonic 6:4, 0:0 skreč.
Ženy (dotace 220.000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Medinaová Garriguesová (Šp.) - Barroisová (Něm.) 6:1, 6:2.
Čtyřhra - finále:
Klejbanovová, Voskobojevová (Rus./Kaz.) - Daniiliduová, Krajiceková (Řec./Niz.)6:4, 6:2.
Tenisový turnaj žen v Madridu (antuka, dotace 3,5 mil. eur):
Dvouhra - 1. kolo:
Kvitová (16-ČR) - Dulgheruová (Rum.) 6:4, 6:1, Zvonarevová (2-Rus.) - Schnyderová (Švýc.) 6:2, 1:6, 6:2, Azarenková (4-Běl.) - Duševinová (Rus.) 6:0, 6:0, Stosurová (5-Austr.) - Dulková (Arg.) 3:6, 6:2, 6:2, A. Radwaňská (10-Pol.) - Švedovová (Kaz.) 2:6, 6:1, 6:3, Cibulková (SR) - Kuzněcovová (12-Rus.) 6:3, 6:2, Petkovicová (13-Něm.) - Domínguezová-Linová (Šp.) 6:3, 6:1, Pavljučenkovová (Rus.) - Čcheng Ťie (Čína) 6:0, 6:1, Gajdošová (Austr.) - Kirilenková (Rus.) 7:5, 3:6, 7:6 (7:4).

Reklama

Související témata: