Hlavní obsah

Stolní tenisté jedou na MS bojovat o olympiádu v Londýně

PRAHA

Stolní tenisté budou mít v nadcházejících dnech první příležitost zajistit si účast na olympijských hrách v Londýně 2012. Nadcházející mistrovství světa jednotlivců v Rotterdamu, které se uskuteční od 8. do 15. května, je poslední akcí před uzavřením žebříčku, z něhož se přímo kvalifikuje 28 mužů a stejný počet žen.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Dmitrij Prokopcov je české želízko v ohni.

Článek

V Ahoy Areně v nizozemském přístavním městě se objeví desítka českých reprezentantů a o šanci kvalifikovat se přímo na olympiádu do Londýna budou bojovat zejména Dmitrij Prokopcov (51. v žebříčku ITTF), Petr Korbel (62.) a Iveta Vacenovská (59.), která na posledním šampionátu předloni v Jokohamě hrála čtvrtfinále.

Přímo na hry se po MS v Rotterdamu dostane nejlepších 28 hráčů z redukovaného světového žebříčku ITTF, ale vždy maximálně dva hráči za každou zemi.

Bez letenky se prý nevrátí

"Věřím, že bez letenky do Londýna se ze šampionátu nevrátíme," řekl trenér mužů Tomáš Demek. "Cítím, že možnost dostat se na olympiádu je opravdu na dosah ruky, ale snažím se na to příliš nemyslet. Byť to vůbec není lehké," řekl Prokopcov.

Touhou po jedné olympijské místence se netají ani trenér ženského družstva Miroslav Cecava. "Holky na to budou určitě hodně myslet, ale doufám, že nervozita je nebude příliš svazovat. Ať nemyslí a hrajou... Samozřejmě, úspěch hodně záleží na vylosování. Kvalifikovat se na olympijské hry přímo by bylo výborné," řekl.

V Nizozemsku se dále z českých hráčů představí Tomáš Konečný (88.), Josef Šimončík (105.) a Pavel Širuček (130.), mezi ženami Renata Štrbíková (85.), Dana Hadačová (137.), Kateřina Pěnkavová (228.) a Hana Matelová (359.).

Korbel řešil problémy s kolenem

Korbel řešil v minulých týdnech menší problémy s kolenem, ale do Rotterdamu odjíždí bez omezení. "Poslední týdny jsem trénoval naplno. Koleno není stoprocentní, musím být opatrný a pořádně se rozcvičit a zahřát a pak snad všechno bude fungovat," řekl devětatřicetiletý Korbel, který jede na šampionát již pošestnácté.

Vysoko si nasadila laťku Štrbíková. Chce získat medaili ve smíšené čtyřhře, což naposledy dokázali na MS v Praze v roce 1985 stříbrní Jindřich Panský s Marií Hrachovou. "Pokud chceme mluvit o medailovém úspěchu, asi je to nejreálnější právě ve smíšené čtyřhře," připustil Korbel, který vytvoří se Štrbíkovou pár.

Favority Číňané

Favority mistrovství jsou opět hráči Číny. Konkurovat jim mohou další hráči z Asie, mezi muži to dokážou Němec Timo Boll nebo Bělorus Vladimir Samsonov.

Reklama