Hlavní obsah

I trenér Kvitové brečel. Aby ne, když Peťa předvedla totální maximum

Totální maximum, tak hodnotil výkon své svěřenkyně Petry Kvitové ve vítězném finále Wimbledonu její trenér David Kotyza. Podle něho bylo důležité, že se jeho svěřenkyně v utkání s Ruskou Marií Šarapovovou nesesypala ve chvílích, kdy se jí nedařilo. "Peťa zase ukázala takový srdce," řekl Kotyza, který ocenil, že se jeho svěřenkyně nebála. "Předvedla totální maximum z toho, co mohla předvést. Já ani nevím, co mám říct."

Foto: Roman Vondrouš

Petra Kvitová spolu s koučem Davidem Kotyzou.

Článek

Kotyza byl zpočátku utkání klidný, protože ví, že Kvitová finálové zápasy umí. "Ale ke konci už to ve mně bušilo," řekl, ale své pocity se snažil nedávat najevo, aby Kvitovou uklidnil. "Všichni tam skákali, tak jsem chtěl, aby se na ni přenášel spíš klid. Ale jsem dojatej, to je jasný. Ty slzy mi ukáply, já se za to nestydím," uvedl Kotyza.

Petra Kvitová dávala do finálového duelu s Ruskou Marií Šarapovovou opravdu všechno.foto: Reuters/Toby Melvile

Podle něj má Kvitová chuť se pořád zlepšovat. "Myslím, že její kariéra může být hodně úspěšná," řekl, ale neochotně odpovídal na otázku, zda se může dostat na samotný vrchol. "Může být světová jednička, ale tou může být v současnosti i dalších pár holek," prohlásil.

"Věděla, že musí jít po každým míči, aby to Marii ztížila. Měla pár velmi dobrých zásahů v obraně. Možná tam mohla přidat víc čopu. ale to já jí teď nebudu kritizovat," smál se trenér. "Ale v zásadě skvělý."

Šarapovová hrála podle něj nepříjemně. "Bylo vidět, že má Petru taky přečtenou. Věděla kam si stoupnout, jak reagovat na podání. Takticky to mělo úroveň," hodnotil finále Kotyza. "Ty holky se snažily reagovat, jak se utkání vyvíjí. Mně se to líbilo."

Finalistky Wimbledonu 2011 Petra Kvitová (vpravo) a Maria Šarapovováfoto: ČTK/AP/Anja Niedringhaus

Některé hry se  podle něj Kvitové nepovedly. "Bylo důležité, že to dokáže smazat a změnit hru. Zkusí něco jinýho. To bylo dost důležitý, že se nesesype," vrátil se k zápasu Kotyza.

"Když to Maria spustí z returnu, málokterá holka s ní vydrží hrát výměnu. Petra to dnes vydržela a leckdy ji přehrála i v delších výměnách, ve kterých jsem se obával, že by mohla být slabší," rozebíral zápas. "Rozhodlo, že se otřepala, když jí na začátku druhého setu haprovalo podání."

Na otázku, co říká na to, že zahrála první eso zápasu při mečbolu, pokrčil rameny: "No jo, Kvitová."  Zdůraznil, že pro něj i jeho svěřenkyni není významnější turnaj než Wimbledon. "Myslím, že není víc než tohle. Když jsme se bavili o grandslamech, tak i pro Peťu je Wimbledon něco speciálního. Teď už je tam napsaná a myslím si, že je hrozně šťastná," řekl.

Pohádka je dopsána, česká tenistka Petra Kvitová má v rukou stříbrný talíř určený vítězce Wimbledonu.foto: ČTK/AP/Anja Niedringhaus

Myslí si, že jí vítězství získá respekt u soupeřek a určitou výhodu. "Když bude zas nějaký takovýhle zápas, tak myslím, že bude sebevědomější a soupeřky budou vědět, že tahle holka tyhle zápasy ovládá," míní Kotyza.

Je přesvědčen, že výhra ve Wimbledonu nestoupne jeho svěřenkyni do hlavy. "Je to sportovně strašnej úspěch. Ale je to holka, která sice hraje dobrý tenis, ale zase si nebude hrát na frajerku v jiných oblastech. Je to ještě mladý děvče. To co dělá, dělá dobře. Když jde mimo práci, je úplně normální. Umí si uvědomit, že všechno je relativní a to jí pomáhá. Tenhle odstup je důležitý i pro to, aby mohla zvládnout takováto utkání," řekl Kotyza.

Reklama

Související témata: