Hlavní obsah

Kličko zdolal Haye na body, ukrajinští bratři mají všechny tituly

HAMBURK

Ukrajinský boxer Vladimir Kličko porazil v souboji o titul mistra světa v těžké váze Brita Davida Haye na body. Ke svým dosavadním mistrovským pásům organizací WBO, IBO a IBF dnes získal také titul WBA. Haye si po zápase stěžoval, že ho omezovalo zranění z tréninku, v kterém si před třemi týdny zlomil prst na noze Oba boxeři si rozdělili za zápas zhruba dvacet milionů eur.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Ukrajinští boxerští šampioni Vladimir (vpravo) a Vitalij Kličkové se pochlubili všemi pásy, jež vlastní.

Článek

Pětatřicetiletý Kličko zvítězil v dešti na fotbalovém stadionu v Hamburku u všech tří bodových rozhodčí - 117:109, 118:108 a 116:110. Společně s bratrem Vitalijem mají nyní v držení všechny mistrovské tituly v těžké váze, jeho o čtyři roky starší sourozenec je šampionem organizace WBC.

"Slavíme s bráchou, že jsme zkompletovali všechny pásy v těžké váze. Nebyl to úchvatný zápas, jaký jsem čekal, ale snažil jsem se. Bál se se mnou bojovat, čekal jsem od něj víc. Boxoval ultradefenzivně," uvedl Kličko, jenž vyhrál čtrnáctý souboj za sebou. V titulových zápasech si vylepšil bilanci na 17:2.

"Nebylo to snadné, protože on byl nezvykle rychlý a variabilní. Na padesátý knokaut v mé kariéře to nestačilo, ten mám ještě před sebou," prohlásil Kličko, jenž před zápasem Hayeovi sliboval, že právě on bude jeho "padesátkou".

Kličko měl mít výhodu domácího prostředí, neboť právě v německém přístavu se před lety na začátku profesionální kariéry se svým bratrem usadil. Zpočátku byl ale opak pravdou. Mezi zhruba 45.000 diváků bylo asi 13.000 příznivců z Británie, kteří hlasitě dávali najevo své preference.

Ukrajinský bijec Vladimír Kličko se stal mistrem světa v těžké váze.foto: ČTK/AP/Martin Meissner

Haye, jenž před dlouho očekávaným soubojem hýřil provokacemi na adresu Kličků, vypadal v úvodu zápasu aktivněji. Kličko mu svým rozvážným stylem příliš nedovolil, přesto začal ve třetím kole krvácet z nosu. V sedmém kole mu rozhodčí odebral bod za to, že zatlačil britského soka na podlahu. Postupně začínal Ukrajinec získávat navrch a Haye často unikal před jeho ranami pádem na zem, za což také přišel o bod.

K.o. se diváci nedočkali, Kličko si bezpečně došel pro 56. vítězství v 59. zápase mezi profesionály. Třicetiletý Haye utrpěl v 27. souboji druhou porážku a navzdory předchozím extempore tentokrát uznal prohru.

"Dal jsem do toho všechno, co jsem mohl. Přijel jsem s tím, že nejsem úplně fit. Něco se mi v tréninku stalo, ale nechci se na to vymlouvat. Kličko si zaslouží uznání, byl to od něj perfektní zápas," uvedl poražený Brit. Předloni odřekl zápas s Kličkem kvůli zranění, ale tentokrát se rozhodl nastoupit prý kvůli množství britských fanoušků, kteří už měli koupené lístky.

"V tělocvičně jsem dostával lokální anestetika. Proto jsem přestal se sparringy. Můj Hayemaker tu dneska nebyl," stěžoval si Haye, kterého sledoval na místě i bývalý britský mistr světa Lennox Lewis. "I tak jsem myslel, že bych mohl vyhrát. Ale nemohl jsem podat maximální výkon, bylo to frustrující," uvedl. Na důkaz svých slov si na tiskové konferenci po zápase stoupl na stůl a předvedl nateklou nohu. "To tě bodla včela?" reagoval posměšně Kličko a vyzval soupeře, aby si nehrál na bolestína.

Haye si neodpustil alespoň výtku k americkému sudímu Genaru Rodriguezovi. "Ringový rozhodčí neudělal všechno správně. Ale věděl jsem, že když jsem v Německu, musel bych vyhrát k.o.," dodal Haye.

Reklama

Související témata: