Hlavní obsah

Tokio oznámilo kandidaturu. OH v roce 2020 chce jako symbol obnovy po tsunami

TOKIO

Třetím uchazečem o pořádání letních olympijských her v roce 2020 se stalo Tokio. Jeho kandidaturu v sobotu podle očekávání oznámil v den oslav 100. výročí založení Japonského olympijského výboru jeho předseda Cunekazu Takeda. Ve středu vstoupil do boje o hry Madrid, jako první se už dříve přihlásil Řím.

Článek

Tokio pořádalo jako první asijské město letní olympiádu v roce 1964. Naposledy se ucházelo o hry v roce 2016, které však získalo Rio de Janeiro.

Jako po 2. světové válce

"Když jsme naposledy hostili olympijské hry, ukázali jsme světu, jak jsme se vzpamatovali z velké pohromy," uvedl Takeda s odkazem na druhou světovou válku. "Nyní se Japonsko zotavuje z tsunami a zemětřesení a chceme, aby tahle událost byla stejným symbolem toho, jak jsme se vypořádali s neštěstím, které nás potkalo," připomněl březnovou přírodní katastrofu.

"Japonsko patří k malé elitní skupině pěti zemí, které pořádaly troje úžasné olympijské hry. Mezinárodní olympijský výbor má z kandidatury Tokia velkou radost a přeje mu hodně štěstí," uvedl předseda MOV Jacques Rogge, jenž byl hostem slavnostního večera. V Japonsku se konaly také zimní olympiády v letech 1972 a 1998.

O letní hry v roce 2020 se hodlá ucházet také Istanbul a údajně o kandidatuře uvažuje i Dauhá. Dějiště her vybere MOV v září 2013.

Reklama

Související témata: