Hlavní obsah

Emmons si na Evropě věří: Chci nejméně finále!

Olympijská vítězka z Pekingu Kateřina Emmons (27) už vystřílela účastnické místo na olympiádě v Londýně ve své oblíbené vzduchové pušce. Umí ale i malorážku, vždyť z Číny si v ní přivezla olympijské stříbro. Po zdravotních potížích už je fit a na evropský šampionát do Bělehradu letí s přáním: „Chci nejméně finále, pak se uvidí...“

Foto: Milan Malíček, Právo

Kateřina Emmons

Článek

Ještě nedávno vás trápily potíže s kyčlí. Jaký je aktuální stav?

Všechny problémy už jsou za mnou. Docent Pavel Kolář je skvělý! Přesně odhalil, kde je problém, ten jsme odstranili a už střílím a hlavně trénuji bez potíží. Jen při poloze vstoje, když dlouho stojím, tak se noha trochu ozve, ale i to postupně mizí. Můžu se věnovat i fyzičce, takže na evropský šampionát do Bělehradu jedu připravená.

Stihla jste malorážku dobře natrénovat?

Myslím si, že v rámci možností ano. V první polovině roku jsem se věnovala hlavně vzduchové pušce, protože tam byla větší šance vybojovat účastnické místo na olympiádu v Londýně. Myslela jsem si, že se to povede už na březnovém mistrovství Evropy, ale na místě jsem se dozvěděla, že tam se účastnická místa nerozdávají. Povedlo se to až v červnu na Světovém poháru v Mnichově. Tím jsem splnila hlavní úkol tohoto období a mohla se soustředit na malorážku.

Na co si v Bělehradu troufnete?

Konkurence je veliká, pořád je dost závodnic, které nemají účastnické místo v Londýně, a Bělehrad je v malorážce poslední možností. Očekávám boj. Ale když se mi bude dařit a udělám nějakých 580 bodů, mohla bych se dostat do finále.

Na medaili nemyslíte?

Kdybych řekla, že si jedu pro medaili, bylo by to ode mne drzé. Chci se dostat do finále, pak by se vidělo. Jsem finálový střelec, stát se může cokoliv. Nikdy neprodávám kůži lacino. Na olympiádě v Pekingu jsem po zlatu ve vzduchovce získala stříbro v malorážce...

Co vám chybí k optimální pekingské formě ve sportovní malorážce 3x20 ran?

Polohy vleže a vstoje by měly být v pohodě. Pracuji na poloze vkleče. Když se mi v ní zadaří, bude to dobré.

V Bělehradu má být horko. To by vám nevadilo?

Já zase slyšela, že tam má dokonce pršet... Ale horko by mi nevadilo. To chce hodně pít před závodem, nedržet se na slunci nebo v klimatizované místnosti, ale venku ve stínu. Na Světovém poháru v Rio de Janeiru bylo takové vedru, že jsem musela třikrát odejít ze stanoviště a polít se vodou, abych neomdlela. A vyhrála jsem tam. Hůř v Bělehradu nebude. Tamní střelnice ale patří k nejtěžším, hodně tam fouká. Můj manžel Matt umí vítr báječně číst a dobře v něm střílí. Učím se od něj.

Jaký máte v Bělehradu program?

V neděli letíme, už ve středu mne čeká neolympijská disciplína malorážka v leže a v pátek ta olympijská 3x20 ran.

Zmínila jste Rio de Janeiro. Tam bude olympiáda v roce 2016 a vám se v Brazílii daří...

To moc předbíháme. Nejprve se chci připravit co nejlépe na příští sezónu, aby kvůli špatným výsledkům nakonec do Londýna místo mne nejel někdo jiný. A Rio 2016? To se teprve uvidí.

Vraťme se k Bělehradu. Po šampionátu letíte zpět do USA?

Přesně tak a budu se s manželem připravovat v olympijském centru v Coloradu. V lednu přiletím zpět do Česka a zůstanu tady do olympiády. Absolvuji evropské vzduchovkové mistrovství a Světové poháry. Matt přiletí se mnou, ale pak se musí vrátit do USA, aby si vybojoval účast pro Londýn v malorážce, ve vzduchovce už ji má. Vlastně poprvé od svatby budeme dlouho od sebe, dcera Julinka zůstane v Čechách. Manžel by chtěl závěr přípravy na olympiádu trávit v Plzni, kde se mu dobře trénuje, ale to všechno se teprve uvidí. Teď se těším na Bělehrad, který beru jako velkou výzvu.

Reklama