Hlavní obsah

Se starou vzduchovkou to doklepeme do Londýna, říká Emmons

Karel Felt, BělehradSport.czPrávo

Olympijská vítězka z Pekingu Kateřina Emmons (27) končí svoji evropskou letní misi. Hlavním úkolem bylo získat účastnické místo na OH v Londýně. To se povedlo. Na ME v Bělehradu přidala v malorážce vleže stříbro společně s Adélou Sýkorovou a Lucií Valovou. Nyní už se chystá společně s manželem Mattem Emmonsem a dcerou Julií na návrat do USA... Zvažovala, že odloží svoji starou, ale veleúspěšnou vzduchovku a sáhne po supermoderním speciálu, vyrobeném namíru, ale názor změnila: „Doklepeme to spolu do Londýna,“ pravila v rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kateřina Emmons

Článek

Vaše evropská mise končí, dva měsíce jste stihla dva velké závody. Jak jste spokojená?

Docela ano. V červnu na Světovém poháru v Mnichově jsem ve vzduchové pušce vybojovala účastnické místo pro olympijský Londýn. Z Bělehradu si vezu stříbro, i když je z neolympijské malorážky vleže, potěší. Díky spolupráci s docentem Pavlem Kolářem jsem úplně zdravá. Lépe to snad ani dopadnout nemohlo.

Po závodě v malorážce na 3x20 ran, v níž jste v Pekingu získala stříbro a v Bělehradu skončila jedenačtyřicátá, jste byla hodně zklamaná...

Především jsem vzhledem ke zdravotním problémům měla natrénováno hodně málo. To se projevilo. V poloze vkleče jsem udělala na začátku velkou chybu, tím jsem přišla o šanci na lepší umístění. Pro mne je ale důležité, že vím, na čem v malorážce zapracovat, a jak jsem na tom s polohami vstoje, která je v pohodě, a vleže, kde to je také dobré. Klíčová je poloha vkleče, zjistila jsem, že funguje, ale musím fungovat také já, myslím hlavu. Je na čem stavět. Medaili z Bělehradu jsem neslibovala, ještě před šampionátem jsem říkala, že by to ode mne byla drzost a lež. Pro mne bylo příjemným zjištěním i to, že jsem dobře zvládala vítr. Přijela jsem se zkrátka otestovat a s tím testem, i když výsledek není nejlepší, jsem spokojená.

Vracíte se s rodinou do Minnesoty?

Na krátkou dobu, protože se přesuneme do olympijského sportovního centra v Colorado Springs. Já si ještě odskočím na podzim do Wroclavi na finále Světového poháru. Manžel Matt na něm bude po jedenácti letech poprvé chybět.

V Coloradu budete bydlet přímo v centru?

Kdepak, máme rodinu, a na to tam nejsou zařízení. Ale naši dobří přátelé z Colorada odjeli na nějaký čas za prací do jiného státu, takže nám půjčili svůj domek. O ten se budeme starat, což je báječné.

Prý budete měnit svoji úspěšnou vzduchovku za supermoderní zbraň...

To je pravda, ale rozhodnutí jsem změnila. Sice se na ni špatně shánějí díly, ale byla by to obrovská změna, takže jsem se domluvila s firmou Anschütz, že mi na olympijskou vítězku připraví součástky, které se mohou pokazit, a s tou mojí veteránkou to doklepeme do Londýna.

Jaký máte program pro příští měsíce?

Budu se nejprve víc věnovat vzduchovce, a pak oběma zbraním. Domů se vrátím po Novém roce a zůstanu tady až do březnového mistrovství Evropy ve vzduchovkách. Potom odletíme s Julinkou do USA za Mattem, který absolvuje kvalifikace pro jednotlivé olympijské disciplíny. V Londýně má zatím jistou jen vzduchovku. Po měsíci se vrátím a s mým tátou i dalšími trenéry se domluvíme na finálové přípravě. Určitě chci střílet Světový pohár na olympijské střelnici v Londýně. Matt by za námi přiletěl začátkem léta a připravoval se na olympiádu v Plzni.

Reklama