Hlavní obsah

Čeští judisté by rádi na mistrovství světa bojovali o medaili

PRAHA

V Paříži v úterý odstartuje 28. mistrovství světa v judu. Představí se na něm šest českých reprezentantů, přičemž především Jaromír Ježek a Lukáš Krpálek by se mohli pokusit získat první medaili od roku 1999, kdy na MS brala bronz Michaela Vernerová a postarala se tak o dosud jediný kov pro samostatnou Českou republiku.

Foto: Sport.cz

Lukáš Krpálek by měl patřit k oporám reprezentace.

Článek

Domácí Francouzi se však těší především na výkony svého favorita Teddyho Rinera, který útočí na pátý titul mistra světa, čímž by stal nejúspěšnějším mužským judistou historie.

Trenér české reprezentace Petr Lacina se bude spoléhat především na bronzového medailistu z letošního mistrovství Evropy Ježka a dvojnásobného juniorského mistra světa Krpálka. Ten si zvedl sebevědomí třemi triumfy na podnicích Světového poháru, kde mimo jiné vždy porazil úřadujícího mistra Evropy Amela Mekiče z Bosny a Hercegoviny. Přesto nechce Lacina nahlas mluvit o medailových ambicích.

Hodně bude záležet na losu

"Ježek s Krpálkem jsou mezi deseti kandidáty, kteří by ve svých kategoriích mohli bojovat o medaile. Ale bude záležet na tom, jak jim sedne los. Úspěchem by bylo, kdyby se jeden z nich o medaili alespoň pral. To znamená, kdyby byl do pátého místa," řekl Lacina. "Pro zbylé čtyři naše reprezentanty by bylo úspěchem sedmé místo. Jedno páté a jedno sedmé místo by bylo dobré. To bych byl spokojený," dodal.

Šance českých judistů podle něho zvyšuje i fakt, že se jim vyhýbaly zdravotní potíže. "Všichni kromě Dubského absolvovali celou přípravu a tři čtvrtě roku neměli výpadek. Takže špatně na tom rozhodně nejsou. Ale konkurence tam je veliká. Uvidíme, co z toho bude," doplnil Lacina. Ten na dubnovém mistrovství Evropy dovedl reprezentaci k největšímu úspěchu v historii, když vedle Ježkova bronzu byl Krpálek pátý a Jaromír Musil sedmý.

Nabitá hala a skvělí fanoušci

Světový šampionát se koná od úterý do neděle v pařížském Paláci sportů v Bercy, do kterého se vejde zhruba 14 tisíc fanoušků. Ve Francii je navíc judo velmi populární. Česká výprava proto očekává bouřlivou atmosféru. "Bude to něco úžasného. Naprosto nabitá hala a publikum, které tomu rozumí a ocení to, co se mu líbí. Atmosféra bude bouřlivá, a to zejména v sobotu, kdy se pere Teddy Riner. Bude to nádherné mistrovství," míní Lacina.

Věří však, že na jeho svěřence atmosféra nedolehne. "Doufám, že je to nerozhodí. Už mají dost zkušeností. Loni to po psychické stránce zvládli skvěle, když byl šampionát v Tokiu, a dokázali prodat, co v nich bylo. Věřím, že se to podaří i nyní," dodal.

Zatímco v mužské části je největší hvězdou šampionátu Riner, mezi ženami se v kategorii do 63 kg bude snažit o třetí titul za sebou Japonka Jošie Uenová, která byla v neděli zvolena nejlepší judistkou současnosti. Mezi muži tuto cenu dostal Uzbek Rišod Sobirov, který zápasí v kategorii do 60 kg.

Reklama

Související témata: