Hlavní obsah

Krpálek chce na MS vylepšit pověst českého juda

Poslední českou nadějí na mistrovství světa v judu je Lukáš Krpálek, který patří v kategorii do 100 kilogramů k největším favoritům. Věří, že se mu podaří vylepšit bilanci českého juda v Paříži, kde reprezentanti neprošli přes třetí kolo.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Judista Lukáš Krpálek.

Článek

Dvacetiletý Krpálek je dvojnásobný juniorský mistr světa a nyní by se chtěl konečně prosadit i na šampionátu dospělých. "Minulý rok v Tokiu jsem hned ve 3. kole chytil světovou jedničku. Nyní je los příznivější. Chtěl bych minimálně sedmé místo, a když by to bylo lepší, nezlobil bych se," uvedl Krpálek.

V prvním kole ho čeká sedmadvacetiletý Kamerunec Franck Moussima. "Znám ho jen ze soustředění. Je to hodně silový zápasník, taková kostka. Technicky na tom asi nebude dobře, ale síla někdy stačí. Budu se snažit jet to svoje a doufám, že projdu," řekl Krpálek. "Pak mě čeká buď Ukrajinec Arťom Bloščenko, nebo Němec Dino Pfeiffer, které jsem porazil na Evropě, ale po velkém boji. Oba jsou pro mě nepříjemní. Teď se ale musím hlavně soustředit na to první kolo," dodal.

Docela přijatelný los

Los je podle něj docela přijatelný. "Samozřejmě mohl být lepší, ale i horší. Jsem rád, že jsem nedostal Nizozemce Grola, který je hodně nepříjemný," přiznal judista USK Praha, který pak už má v pavouku náročné soupeře z vyšších pater světového žebříčku.

V osmifinále může narazit na mistra světa z roku 2003 Korejce Hwang He-tae a ve čtvrtfinále na třetího muže žebříčku Kazacha Maxima Rakova. "Ti patří k hlavním favoritům stejně jako Brazilec Correa či Japonec Akai. Výběr je tam opravdu velký. Celkem je asi tak deset lidí, kteří mohou klidně vyhrát. Bude to těžké. Ale doufám, že dosáhnu cenného výsledku," uvedl Krpálek.

Těší se na atmosféru v hale

Pomoci by mu mohlo i prostředí pařížské haly. V ní v roce 2008 obhájil juniorský titul mistra světa."Na Paříž mám dobré vzpomínky, a kdyby to tak zůstalo, bylo by to super," řekl Krpálek, který se těší i na atmosféru v hale. "Už půl roku předem bylo na ten den vyprodáno. Pere se totiž domácí miláček Teddy Riner, který patří mezi nejoblíbenější francouzské sportovce. Takže atmosféra bude určitě nádherná. Navíc se přijedou podívat i judisti z Prahy," dodal.

Sebevědomí si zvedl třemi triumfy na nedávných turnajích Světového poháru, po nichž má na kontě sérii jedenácti vyhraných soubojů. "Určitě to trochu pomohlo, ale nijak výrazně. Je to příjemné, když člověk jede na mistrovství světa s vědomím, že vyhrál tři poslední turnaje v řadě. Ale na tatami mi to nijak nepomůže," uvedl. Je rád, že při těchto triumfech vždy porazil mistra Evropy Amela Mekiče z Bosny. "Škoda, že mi to proti němu nevyšlo na mistrovství Evropy, ale nedá se nic dělat. Doženu to příští rok. Nebo třeba teď v Paříži," dodal. S Mekičem by se mohl střetnout v semifinále či v případných opravách.

Reklama

Související témata: