Hlavní obsah

VIDEO: Haka, ze které mrazí v zádech! Novozélanďané se dostali do transu, drtili Francii

Dosud jen a jen vítězili. Lehce, hravě, na pohled bez většího výdeje sil. Pověstný bojový rituál založený na domorodých maorských zvyklostech zvaný haka vykonávali novozélandští ragbisté snad jen tak z povinnosti. Asi jako vojáci nástup na buzerplacu. Soupeři při světovém šampionátu ať tak či onak dostávali děsivou nálož. Ale teď to příšlo!

Foto: ČTK/AP

Novozélandští ragbisté "All Blacks" předvádějí tanec haka před zápasem s Francií.

Článek

Padla kosa na kámen. V pokračování skupinových bojů narazili domácí All Blacks na Francii, soka, který zničil jejich obří ambice na minulém mistrovství. Vystrnadil je z bojů už ve čtvrtfinále.

Ale pomsta teď byla sladká. A stojí za to vidět, co jí předcházelo. Z toho až mrazí v zádech. Natolik rituál vzali domácí borci vážně. Pára valící se od jejích úst v jarním chladu jižní polokoule dodávala začátku utkání démonický rámec, publikum bylo ve varu.

Znalci možná namítnou, že haka už byla k vidění v ještě zaujatějším provedení. Jistě, ale nyní probíhajícíi šampionát takovu pecku určitě ještě nepřinesl.

Evropští soupeři jen nevěřícně zírali, ač už tento rituál v minulosti mnohokrát viděli. A co teprve když přišel zápas. Novozélanďané Francouze smázli 37:17. Do vyřazovacích bojů půjdou najisto z prvního místa. Ale vyhráno zdaleka nemají. Lehce šampionátem procházejí třeba i Angličané, zatímco další favorité Australané nečekaně ztrácejí.

Reklama

Související témata: