Hlavní obsah

Silniční závod s hromadným startem vyhrál na Brit Cavendish

Favorizovaný britský cyklista Mark Cavendish se stal mistrem světa v závodu s hromadným startem. Druhý dnes skončil ve spurtu Australan Matthew Goss. Pro bronz si dojel Němec André Greipel, jenž projel cílem prakticky shodně se čtvrtým Švýcarem Fabianem Cancellarou a musela mezi nimi rozhodnout až cílová fotografie.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Mark Cavendish se stal v Kodani novým místrem světa.

Článek

Čeští reprezentanti Jan Bárta a Petr Benčík v Kodani při neúčasti české jedničky Romana Kreuzigra neuspěli a závod nedokončili.

Na 266 kilometrů dlouhé trati pustil v úvodu peloton do úniku sedmičku jezdců, jejíž náskok byl po první třetině závodu až osm minut, ale poté již nenarůstal. Krátce po odjetí druhé třetiny se k uprchlíkům dokázalo dostat další kvarteto jezdců a před metou 200 kilometrů vývojem závodu zamíchal hromadný pád, v němž se ocitl vedle Čechů například také norský obhájce loňského prvenství Thor Hushovd.

Čtyři z celkem 17 kol před cílem měli uprchlíci před hlavní části pelotonu náskok už jen minutu a půl, takže bylo zřejmé, že svoji snahu k úspěšnému závěru nedovedou. Startovní pole je také před posledním kolem pohltilo a vše spělo k rozuzlení až v úplném finiši.

V něm si špici pelotonu pohlídali Britové a Cavendish jako hlavní favorit mohl napodobit Toma Simpsona, který se v roce 1965 v San Sebastianu stal dosud posledním britským vítězem závodu s hromadným startem. "Po dlouhé jsem dalším Britem, který to dokázal, nemohu tomu vůbec uvěřit," řekl Cavendish v rozhovoru pro televizní stanici Eurosport.

Připustil, že cítil velkou příležitost vyhrát. "O této trati vím už tři roky a věděl jsem, že tohle MS je moje šance, že se na něj můžu soustředit," uvedl Cavendish a už vyhlížel úspěch na domácí půdě při olympijských hrách v Londýně. "Olympiáda bude podobná a já doufám, že to bude mít i stejný scénář," dodal.

Nezapomněl na týmové kolegy, kteří mu k triumfu výrazně pomohli. "Musím před nimi smeknout.Oceňuji, že takhle na konci sezony pro mě celá ta britská parta pracovala. Snažili jsme se nepanikařit a držet se celý závod pohromadě," prohlásil šestadvacetiletý šampion.

Jeden z dalších favoritů Cancellara naopak musel vypít kalich hořkosti až do dna. Po zklamání z nepovedené časovky, v níž sice získal bronz, ale kvůli velké chybě krátce před cílem přišel o stříbro, dnes čtyřnásobný šampion v jízdě proti chronometru skončil o milimetry čtvrtý.

Slovenská naděje Peter Sagan nakonec do boje o medaile nepromluvil a obsadil 12. místo. Sedmnáctý skončil lídr žebříčku UCI Philippe Gilbert z Belgie.

MS v silniční cyklistice v Kodani - závod s hromadným startem:
Muži - elite (266 km): 1. Cavendish (Brit.) 5:40:27, 2. Goss (Austr.), 3. Greipel (Něm.) 4. Cancellara (Švýc.), 5. Roelandts (Belg.), 6. Feillu (Fr.), 7. Božič (Slovin.), 8. Boasson Hagen (Nor.), 9. Freire (Šp.), 10. Farrar (USA) všichni stejný čas, ...Bárta a Benčík (oba ČR) nedojeli

Reklama