Hlavní obsah

Na drsné trati ožije bronzová štafeta. Přijdou na Bauera a spol. větší zástupy než na biatlon?

PRAHA

Běžci vystřídají biatlonisty. Na Vysočině se chystá další show na sněhu. A přinese jedinečný moment. Na domácí půdě, před špalíry fandů, které v Novém Městě na Moravě čekají při pokračování Světového poháru běžců 11. a 12. února, podle všeho zase vyrazí do boje bronzová olympijská štafeta. Jen jednou v sezóně.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Lukáš Bauer

Článek

Lyžařské prestižní bitvy na české půdě přijdou na řadu po velkolepém biatlonovém festivalu. A to i s úspěšným finišmanem z her ve Vancouveru v roce 2010 a rodákem z Vysočiny Martinem Koukalem, který jinak pro podstatnou část sezóny přesedlal na maratóny.

„Zisk štafet místo původně plánovaného sprintu bereme jako velkou výhru, pro Nové Město je to srdeční záležitost,“ říká Ladislav Slonek, šéf organizačního výboru Zlaté lyže.

V Norsku při první seriálové zastávce v této zimě jela jen poloviční bronzová sestava - Magál a Jakš doplněni Kožíškem a Horynou. Skončili neslavně - dvanáctí. Teď by měli být v akci i Bauer a také mazaný finišman Koukal.

„Mám to v plánu,“ naznačoval už před zimou. „Počítá se s ním, může jet i štafetu,“ potvrzuje jeden z šéfů svazového běžeckého úseku Čestmír Skrbek. Žádný další týmový souboj už pak v téhle zimě na programu nebude.

Na Vysočině takhle nabitou sezónu nepamatují. Šest bitev SP v biatlonu, čtyři lyžařské. Vedle štafet i klání jednotlivců s hromadným startem: česká jednička Bauer může zkusit štěstí na klasické třicítce. Reprezentace se teď chystá v Itálii ve výšinách na druhou půli zimy. Zamíří tam i Bauer, ale až po víkendovém závodě na své oblíbené trati v estonském Otepää. Další dějiště SP v Rusku Češi minou.

Vyrazí až na Vysočinu, a to s předstihem: týden před vrcholným kláním se tam jede mistrovství ČR. Dokonale si budou moci osahat tratě, pro ně zčásti nové, vzniknuvší pro biatlonové účely.

Esíčka zůstanou, podjezd je jedinečný

Své novoměstské klasiky se pořadatelé ale nevzdali, alespoň část starých stezek v lese použijí pro běžce. „Tradiční ´esíčka´ a další standardní části zůstanou, profil se ale ještě ztíží,“ připomíná Slonek.

Nové pasáže tvořili zástupci biatlonu, kteří na Vysočině našli útočiště a dopracovali se až k zisku MS v příštím roce. „Vlasta Jakeš (ředitel biatlonových soutěží) tam nasekal krátké sjezdy a výstupy, spojovací linií dostaneme dlouhé stoupání,“ tvrdí Slonek, který byl u tvorby řady okruhů v cizině. „Myslím, že i dvaapadesát metrů dlouhý tunel v nové části pod silnicí je raritou, nikde se ničím takovým při běžeckém seriálu nejezdí.“

Překonají třeba i kvůli novotám na trati běžci v Novém Městě nedávnou osmnáctitisícovou návštěvu na biatlonu? V minulosti v éře Neumannové přišlo až 25 000... „Na běh lidi přijdou minimálně tak jako na biatlon. Jako bývali v esíčkách v pětistupech, budou věřím i u nového stoupáku, ale nedělejme z toho soutěž,“ podotýká Slonek smířlivě. „Sníh je pro všechny stejně bílý, v řadě zemí dokonce oba sporty spravuje jedna federace. Je výhoda, že máme dvě velké soutěže zastřešené jedním moderním areálem,“ tvrdí byť připouští, že se pohoršily možnosti shánět v konkurenci biatlonu finance na lyžování.

To se ve vrcholné podobě do areálu vrací po dvouleté pauze od poslední zastávky etapové Tour na přelomu roků. „Tour zdá se pevně zakotvila jinde, my se soustředíme na pozdější termín a závody s hromadným startem,“ říká Slonek.

„Příští rok je v plánu zase Liberec, pak se uvidí, česká střediska by se měla v seriálu střídat,“ dodává Lukáš Sobotka, šéf svazu.

Reklama

Související témata: