Hlavní obsah

Nymburk prodloužil vítěznou šňůru ve VTB lize i s Rytasem

NYMBURK

Basketbalisté Nymburka v dnešním utkání VTB ligy porazili litevský klub Lietuvos Rytas 80:73, v soutěži mají šestou výhru a stále také naději na postup do play off. Středočeši nyní mají bilanci šesti výher a pěti porážek stejně jako čtvrtý tým skupiny B Mariupol. Právě první čtyři týmy si zajistí účast ve vyřazovacích bojích. Rytas má na kontě pět výher i porážek.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér basketbalistů Nymburka Ronen Ginzburg

Článek

Nedělní úspěch může mít pro Nymburk velký význam; nejlepší český tým oplatil soupeři listopadovou prohru (72:78) a navíc vyhrál vyšším rozdílem než při nezdaru v litevské metropoli. Ve vyrovnané skupině by mu tak mohla nahrát lepší bilance ze vzájemných utkání s Lietuvosem, který v minulé sezoně postoupil do osmifinále Evropské ligy.

Osminásobní čeští šampioni s favorizovaným sokem, v jehož sestavě nechyběl hvězdný mladík Jonas Valančiunas, pětka loňského draftu NBA, potvrdili, že mají v posledních týdnech výtečnou formu. Svěřenci kouče Ronena Ginzburga totiž vyhráli už šestnáctý soutěžní zápas za sebou.

S Rytasem drtivou většinu zápasu vedli, soupeře deptali hlavně vysokou úspěšností střelby z tříbodového prostoru. Nymburští nasázeli celkem deset trojek, jejich úspěšnost přesáhla 40 procent.

Nymburku pomohly trojky i v samém závěru, kdy se utkání lámalo. Dvě minuty před koncem předvedl přesný dalekonosný pokus Abrams a čtyřicet vteřin před klaksonem také kapitán Sokolovský, který zvýšil na 74:66.

Hvězdný tým Lietuvosu už zápas otočit nedokázal, nakonec mu nebyla nic platná ani velká převaha v doskocích a 19 bodů nastřílených kanonýrem Ricem, který se s nymburským Simmonsem přetahuje o vedení v tabulce střelců VTB ligy. V nymburském dresu se 18 body blýskl Pumprla, který zářil především v první polovině utkání, o dva body méně zaznamenal Benda.

VTB liga basketbalistů, skupina B:
ČEZ Nymburk - Lietuvos Rytas Vilnius 80:73 (23:19, 36:32, 58:55)
Nejvíce bodů: Pumprla 18, Benda 16, Abrams a Simmons po 12 - Rice 19, Seibutis 13, Roberts a Smaradziski po 10. Fauly: 25:23. Trestné hody: 18/13 - 26/17. Pět chyb: Rašič (Vilnius). Trojky: 10:4. Diváci: 1000.

Reklama

Související témata: