Hlavní obsah

Veselejší sezóna nepřichází, Záhrobská se dál propadá

PRAHA

Před rokem, po dvacátém místě v domácím závodě Světového poháru ve Špindlerově Mlýně, se slalomářka Šárka Záhrobská utěšovala: „Tato sezóna je obětí za tu příští, veselejší.“ Jenže její příznivci nemají důvod k veselí ani letos, světová špička se bronzové medailistce z olympiády ve Vancouveru výsledkově vzdálila ještě víc.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Česká lyžařka Šárka Záhrobská

Článek

Nedělní šestnácté místo v Kranjské Goře patřilo ještě k těm světlejším momentům nevýrazné sezóny. „V prvním i druhém kole jsem zvládla bez větších chyb a s malou ztrátou horní část trati, bohužel ve spodním úseku jsem chybovala,“ napsala na své internetové stránky, které jsou jejím jediným komunikačním prostředkem s veřejností. Žádosti o rozhovor Záhrobská prostřednictvím své agentury i její trenér Pavel Šťastný odmítají.

S novým koučem se bývalá mistryně světa před minulou sezónou rozhodla upravit svůj styl. „Abych se hnula z pátých, sedmých a devátých míst kupředu, věděla jsem, že na sobě musím něco zásadně předělat,“ vysvětlovala. Jenže v závodech Světového poháru v tomto ročníku vyklidila elitní desítku úplně, ve slalomu jí patří průběžné 24. místo.

Deset let ve špičce

„Pořád je ale kolem nejlepší patnáctky, co by za to jiní dali. A vím, jak je těžké se držet deset let ve špičce, zvlášť když se dere vpřed ta mladá generace,“ hájí Záhrobskou bronzová olympijská medailistka ve sjezdu Olga Charvátová-Křížová.

Jízdy Záhrobské ale nejsou už na první pohled tak agresivní jako v minulosti, kdy trénovala pod vedením svého otce. „Přijde mi, že Šárka nemá vyrovnanou celou jízdu. Měla teď i nějaké zdravotní problémy, tak mi přijde, že ve druhé půlce jí občas nevydržely síly,“ hodnotí Charvátová-Křížová, kterou během kariéry vedl kouč současné české jedničky Šťastný.

Nepovedená premiéra

Záhrobská si v Kranjské Goře poprvé v sezóně vyzkoušela i obří slalom, v němž v minulosti dokázala pravidelně dojíždět v elitní dvacítce a na začátku spolupráce se Šťastným se i v této disciplíně plánovala posunout výše.

Výsledek ve slovinském středisku? Předposlední 57. místo. Navíc kvůli tomu, že obří slalom v poslední době nejezdila, startovala s vysokým číslem 66 a návrat do vyšších pater startovní listiny bude nesmírně náročný.

Záhrobské je stále teprve 26 let, dokáže svoji kariéru nastartovat k výsledkům, na které byla zvyklá v minulé dekádě? „Nevím, moc bych jí to přála, ale bude to těžké. I když třeba Slovenka Zuzulová také měla výpadky a zranění a je zase zpátky,“ věří Charvátová-Křížová.

Výsledky Záhrobské v SP za posledních pět sezón (vždy k 24. lednu)
2011/120x v top 10, nejlépe 13.
2010/113x v top 10, nejlépe 7.
2009/107x v top 10, nejlépe 1.
2008/096x v top 10, nejlépe 1.
2007/085x v top 10, nejlépe 2.

Reklama