Hlavní obsah

Novák zuří. Sáblíková měla na pokoji nevítanou návštěvu

HAMAR/PRAHA

Téměř tři hodiny seděla v úterý na hotelovém pokoji české rychlobruslařky Martiny Sáblíkové v Hamaru nevítaná návštěva. Dopingoví komisaři čekali, až se její organismus po tréninku zklidní natolik, aby jí mohli odebrat vzorky moči a krve. Z pokoje se nesměla sama ani hnout. I na večeři by šli s ní, takže ji raději oželela...

Foto: Petr Horník, Právo

Rychlobruslařský trenér Petr Novák

Článek

„Přišli odpoledne do hotelu. Martina zrovna makala na cyklistickém trenažéru. Když jsem se ptal, odkud jsou, že prý je poslala Mezinárodní bruslařská federace ISU. Martina ukončila trénink, alenemohla už ven se jít vyklusat, protože potřebovali vzorky v klidu, které hned po tréninku nebylo možné odevzdat. A tak seděli u ní na pokoji a čekali... Už ten hon zase začíná,“ říkal hodně naštvaně do telefonu kouč Petr Novák.

Sáblíkovou čeká v Hamaru další díl Světového poháru, v sobotu pojede 1500 metrů a v neděli dvojnásobnou trať. „V pátek by se měli všichni startující, tedy i Martina, podrobit další kontrole, to znamená dostat další vpich jehlou do ruky... Už mi to fakt připadá divné. Loni se během osmi dnů podrobila šesti kontrolám. Celkem jich bylo za dobu, co jezdí na vrcholu, víc než šedesát. Podle mne není normální, že jí v době závodů tak často odebírají krev a má tolik vpichů do rukou. Není v tom žádný řád ani logika,“ zlobil se Novák.

Začne prý uvažovat o tom, jestli proti těmto často nevybíravým způsobům jednání dopingových komisařů není možná právní ochrana. „Samozřejmě chápu sportovní aspekty, ale ta forma a načasování mi prostě nesedí,“ zdůraznil.

Zatím neporažená

Sáblíková v této sezóně na dlouhých tratích ještě neprohrála. Na mistrovství Evropy v Budapešti soupeřky doslova rozdrtila. Jediná, která s ní dokázala držet krok, byla devětatřicetiletá Němka Claudia Pechsteinová, která se vrátila po dvouletém trestu právě za doping... Jenže ten jí nebyl nikdy přímo prokázán. Obě dvě jsou trnem v oku především Nizozemcům, velmoci, která nedokáže porazit útlou dívku ze země, kde není jediný rychlobruslařský ovál, ani německou stařenku, jak ji nazvali.

Pechsteinová trnem v oku

„Nechci si připustit něco takového, nějaký komplot. Je fakt, že jim úspěchy Martiny vadí, ve sprintech už je poráží Karolína Erbanová... Ale pořád věřím, že jde především o sport,“ odmítl spekulovat o možných zákulisních krocích ponížené velmoci Novák. Faktem ale je, že nad podivným losováním dvojic na šampionátu v Budapešti kroutil hlavou nejen on, ale i kouč Pechsteinové. Tu totiž nemají rádi ani některé německé závodnice a Holanďankám je trnem v oku ještě víc než Sáblíková.

Sobotní patnáctistovku v Hamaru pojede v rámci Světového poháru i Karolína Erbanová. "Ta tvrdě trénuje na juniorské mistrovství světa, takže má jiné dávky. Cílem je, aby přivezla nějakou medaili. Loni získala čtyři zlaté. Pokud to nebude na patnáctistovce k něčemu nebo bude hodně unavená, v neděli na tři kilometry už ji nepostavím. Juniorský šampionát je pro ni vrcholem sezóny," uvedl Novák.

Reklama