Hlavní obsah

Kasparov ve třetí partii deklasoval počítač

NEW YORK

Lidský důvtip v neděli zvítězil. Ruský šachový velmistr Garry Kasparov vyhrál třetí partii bitvy se strojem. V New Yorku prakticky deklasoval počítačový program X3D Fritz a vyrovnal stav souboje na 1,5-1,5.

Foto: Chessbase

Nejlepší šachista světa Rus Garri Kasparov.

Článek

Čtyřicetiletý Kasparov získal vítězné postavení s bílými figurkami po pouhých 16 tazích a pak už se jen pohodlně vezl, dokud po více než čtyřech hodinách hry programátoři počítače po 45. tahu nevzdali.

Hned v počátku hry se Kasparovovi podařilo vzít černého pěšce a vybudovat zeď z vlastních pěšáků. Tou přinutil počítačového soupeře k neúčinným tahům, které přihlížející šachoví odborníci v newyorském Athletic klubu označili za "hloupoučké".

Vítězství ve třetí partii bylo pro Kasparova životně důležité, aby zůstal ve hře turnaje hraného na čtyři zápasy. V prvním Kasparov uhrál remízu a ve druhém prohrál po vlastní chybě.

Nyní je stav nerozhodný a všechno rozhodne závěrečná úterní partie. Kasparov má bez ohledu na výsledek zajištěno 150 tisíc dolarů. Při remíze by dostal ještě dalších 25 tisíc, a když počítač porazí, inkasuje 200 tisíc dolarů.

Reklama