Hlavní obsah

Duel Kasparova se strojem bez vítěze

NEW YORK

Stejně jako úvodní partie šachového duelu mezi Garrym Kasparovem a počítačem X3D Fritz, skončila i ta závěrečná remízou. Soupeři se tak po čtyřech vzájemných soubojích rozešli v New Yorku se smírným výsledkem 2:2.

Článek

Kasparov po mazáckém vítězství ve třetí partii, kdy dostal počítač do úzkých po pouhých šestnácti tazích, hrál v poslední partii s nevýhodou černých figur. Rodák z Ázerbajdžánu zjevně nechtěl nic riskovat, častými výměnami a bez velkých zápletek dovedl partii už po 27 tazích do remízové koncovky.

Experti se shodli, že závěrečné dějství bylo nejméně zajímavé z celého zápasu a už dlouho dopředu prorokovali, že skončí dělbou bodů. Za necelé dvě hodiny se jejich předpovědi naplnily.

Druhá remíza

Opatrnou hrou se dopředu netajil ani Kasparov. "Samozřejmě, že se pokusím hrát na vítězství, pokud se naskytne šance. Je ale třeba si uvědomit, že s černými figurami je obtížné nutit se do vítězství," vysvětloval Kasparov. Za nerozhodný výsledek inkasoval nejlepší šachista světa 175 tisíc dolarů.

Kasparov tak hrál s počítačem už podruhé za sebou nerozhodně. Bez vítěze skončil i jeho loňský zápas s izraelským strojem Deep Junior. Před šesti lety Kasparov podlehl jeho předchůdci s názvem Deep Blue.

Reklama