Hlavní obsah

Anglie slaví první triumf v ragby

SYDNEY

Angličtí ragbisté se stali poprvé mistry světa. Ve strhujícím sobotním finále porazili v Sydney obhájce titulu Australany 20:17 po prodloužení. Angličané tak po 100 minutách hry ukončili nadvládu týmů z Jižní polokoule. Na předchozích čtyřech šampionátech se o triumfy podělily Nový Zéland, Austrálie a Jihoafrická republika.

Článek
Fotogalerie

Hrdinou závěrečného zápasu se stal Jonny Wilkinson, jenž pár sekund před koncem druhé části prodloužení proměnil kop ze hry a zlomil nerozhodný stav 17:17. Ve finále zajistil svými kopy Anglii celkem patnáct bodů a stal se díky tomu nejvíce bodujícím hráčem turnaje.

"Byl to skvělý výkon celého mužstva, trenérů i dalších členů týmu. Díky patří také fanouškům, kteří byli neuvěřitelní," rozplýval se anglický kapitán Martin Johnson poté, co zdvihl nad hlavu vytouženou trofej Williama Webba Ellise. Utkání sledovalo na Olympijském stadiónu přes 83 tisíc fanoušků a bílé dresy anglických příznivců zářily téměř z každé druhé sedačky.

Vyrovnání v poslední chvíli

Angličané sahali po vítězství už v normální hrací době. Ve chvíli, kdy se rozhodčí chystal fouknout naposledy do píšťalky, však Elton Flatley přesným penaltovým kopem vyrovnal na 14:14. "To se vůbec nedá vyjádřit. Přišli jsme takhle o vedení, ale nepoložili se, a pak Wilko ...co na to říct," hledal slova Johnson.

Finálové utkání začalo v bouřlivé atmosféře, když už v 6. minutě Tuqiri po Larkhamově odkopu běžel do anglického brankoviště a položil první pětku. Následný kop však Flatley poslal do tyče. Angličané ve 12. minutě z trestného kopu snížili na 5:3. Hru ztěžoval nepřetržitý hustý déšť a přestože míč před každým autovým vhazováním pořadatelé utírali ručníkem, hráčům vypadával občas z ruky.

Ve 20. minutě šli Angličané trestným kopem Wilkinsona do vedení. Měli neustálý tlak a málem položili pětku. Vickery však finální přihrávku metr před brankovištěm nechytil. Anglickým fanouškům zatrnulo, když se Wilkinson po jedné akci nezvedal ze země. Klenot týmu byl ošetřen a za pět minut proměnil další trestný kop. Vzápětí mohl snížit Flatley, ale trestným kopem minul branku.

Životní kop Wilkinsona

Klíčový moment zápasu se zrodil čtyři minuty před přestávkou. Rojem vynesený míč dostal Wilkinson, který jej přihrál do běhu Robinsonovi a ten sklouzl do australského brankoviště. Poločas tak vyhráli Angličané 14:5.

Po změně stran Australané snížili dvěma trestnými kopy na 11:14 a v závěru se hnali do útoku. Časomíra ukazovala 78:50, když se k trestnému kopu postavil opět Flatley a vyrovnal. Ve třetí minutě prodloužení Wilkinson proměnil trestný kop, ale soupeř dokázal stejným způsobem tři minuty před koncem vyrovnat. V samém závěru Wilkinson dostal přihrávku od mlýna a proměnil nejdůležitější kop ve svém životě.

Pár minut po zápase už vítězům na dálku gratuloval britský premiér Tony Blair, jenž drama sledoval ve své rezidenci. "Je to fantastický den pro anglické ragby i celou Anglii. Tým může být na svůj výkon pyšný," vzkázal hráčům.

Výsledek - finále:
Anglie - Austrálie 20:17 po prodl. (14:14, 14:5)
Body: Flatley 12, Tuqiri 5 - Wilkinson 15, Robinson 5. Pětky: 1:1. Rozhodčí: Watson (JAR). Diváci: 82.957.
Konečné pořadí:
1.Anglie
2.Austrálie
3.Nový Zéland
4.Francie.
Dosavadní vítězové MS:
1987Nový Zéland
1991Austrálie
1995JAR
1999Austrálie
2003Anglie

Reklama

Související témata: