Hlavní obsah

Všechno stihneme, slibují v Aténách

ATÉNY

Přesně 261 dnů zbývá do zahájení olympijských her v Aténách 2004. Řecká metropole těchto dní však ničím nepřipomíná dějiště největší sportovní události příštího roku. Většina stadiónů se teprve chystá, město je jako jedno velké staveniště. Ale pořadatelé ubezpečují, že všechno bude do začátku OH v naprostém pořádku.

Foto: www.athens2004.com

Budoucí hlavní olympijský stadión v Aténách je zatím pouhým staveništěm (stav ze září 2003).

Článek

"Práce rychle pokračují. Žádné problémy nebudou. Sportovní arény i dopravní komunikace budou připraveny s předstihem," usmívá se Lambrini Marina Koltsidaová, z divize PR řeckého ministerstva pro tisk a masmédia. Skutečný pohled do města a na jednotlivá sportoviště její slova příliš nepotvrzuje. V centru města sice na každém kroku narážíte na logo Her a Athenu s Phevosem, maskoty OH, ale taky na mnoho rozkopaných ulic.

Silnice v únoru, možná v březnu

Doprava vázne nejen kvůli obrovskému provozu, ale i řadě uzavírek souvisejících s výstavbou nových dálničních tahů. Přitom už více než patnáct let platí v hlavním řeckém městě nařízení, podle něhož mohou majitelé s lichým označením poznávací značky do města jen v liché dny a naopak.

"Mnoho lidí má dvě auta a je spousta výjimek," přiznává Marina Koltsidaová. "Silnice budou hotové do února, některé možná o měsíc později," prohlašuje Ektoras Emanouelidis, který má na starosti prezentaci pokračujících prací na olympijských stavbách.

Vymyšlené to mají v Aténách náramně. Z letiště dopraví olympijské návštěvníky po speciálně budované vlakové trati k metru. "Všechno za osmadvacet minut. Do centra města pak včetně přestupu pojedete jen o dvanáct minut více. Jedna z vlakových zastávek bude navíc jen kousek od hlavního olympijského stadiónu," chlubí se Emanouelidis.

Nicméně po dlouhém monologu připouští, že hotovo je zatím jen něco málo přes padesát procent trasy. A dálnice na dokončení taky čekají. "Až budou hotové, vyhradí pořadatelé pro účastníky her zvláštní pruh, kam se dostanou jen lidé s patřičnou akreditací," tvrdí Koltsidaová.

Kolem haly na stolní tenis slepice a šrot

Sportoviště na tom nejsou o mnoho lépe. Pokus o návštěvu hlavního stadiónu, kde proběhnou téměř všechny atletické disciplíny včetně zahajovacího a závěrečného ceremoniálu, vedle sídlícího cyklistického velodromu a aquaparku je zbytečný. Ze silnice jsou totiž vidět jen hromady hlíny a pendlující nákladní vozy. "Nejdříve v prosinci," usměje se pracovník organizačního výboru.

Hala pro stolní tenis a moderní gymnastiku s rozpočtem padesát miliónů eur přístup dovoluje. Jenže před vchodem zeje desetimetrová díra, podobných je kolem stavby více. Pohled do útrob haly je poněkud optimističtější. Ale k možné kolaudaci je pořád daleko. Tribuny čekají na osazení sedačkami, ze stropů čouhají kabely... "Původní projekt byl dvacet měsíců. Zdržíme se o dva, což není tak mnoho," pokrčí rameny Peter Pestarini, asistent vedoucího projektu.

Tristní je však přistup k hale, kam se dostanete po prašné hliněné cestě. Nejbližší okolí je pokryto trávou, jen pár desítek metrů od projíždějících nákladních vozů se prohánějí slepice, vidět jsou i kozy. Tři sta metrů proti hlavnímu vchodu jsou vraky aut. "Úprava venkovních prostor ještě chvíli potrvá," připouští Pestarini.

Problémem jsou cizinci na stavbách

Podobná situace je na mnoha dalších místech. Prováděcí práce či rekonstrukce jsou v různém stadiu. Někde blízko k finální fázi, někde však mnohem dál. I starý olympijský stadión, kde bude doběh maratónu a soutěž v lukostřelbě, je zavřený a prodělává opravy.

"Všechno bude hotové. Řekové jsou hrdí, že mohou hostit olympijské hry. Na jaře se do práce zapojí všichni, nikdo nepřipustí komplikace nebo problémy. Práce se navíc hodně zdržují kvůli častým nálezům archeologických památek," říká Annabella Stenguová, česká olympijská atašé, která se narodila v Jugoslávii, mnoho let bydlela v Brně a už devětadvacet let žije v Řecku.

"Hlavní problém spočívá ve skutečnosti, že na veškeré výstavbě se podílí hodně Albánců a Pákistánců," tvrdí Stenguová. Kromě těchto dvou národností mají v Aténách pracovní síly z Polska, Slovinska, Bulharska či Arménie. "Pětašedesát procent lidí, kteří na stavbách dělají, je ze zahraničí. Zpočátku moc nevěděli, co po nich chceme," přitakává Pestarini.

Je to mentalitou

Česká olympijská atašé nepochybuje, že při OH bude všechno fungovat na jedničku. "Bude to na poslední chvíli. Ale to je prostě řecká mentalita," říká Stenguová. Upozorňuje, že v době olympijských her mnoho obyvatel Atény opustí a odjede na venkov, aby pronajali své byty.

"S dopravou určitě problém nebude. Vlak přes celé město propojený s metrem nabídne skvělý systém. Jsem přesvědčená, že vše bude v únoru dokončené," tvrdí. Jedinou hrozbou podle Stenguové mohou být volby, které se v Řecku konají na jaře: "Mám strach, aby se veřejnost více nezabývala politikou než přípravou olympijských her."

Reklama

Související témata: