Hlavní obsah

Gach věří, že jeho čas přijde

PRAHA

Střelec Jiří Gach patří už léta ke světové špičce v brokových disciplínách trap i doubletrap. Mohl být i výborným kormidelníkem, protože k titulu mistrů republiky dovedl veslařskou osmu Otrokovice a s pražskou Duklou vyhrál i Primátorky. Svůj největší závod ale vybojoval s rakovinovým nádorem a vyhrál.

Foto: PRÁVO

Jiří Gach

Článek

"Každého půl roku chodím na kontrolu a vypadá to dobře. Když jsem ale při pobytu v nemocnici viděl tolik lidské bolesti, byl to strašný nápor hlavně na psychiku. V té době mi nejvíc pomohla rodina," vypráví pohnutým hlasem 34letý reprezentant, jemuž doma drží palce manželka Eva, dvanáctiletá dcera Michaela ijejí o čtyři roky mladší sestra Andrea.

Vzorem byl otec

"Rodina žije v Otrokovicích, já přes týden v Brně. Snažím se jezdit co nejčastěji domů a věnovat jí maximum času, protože mi moje ženské ohromně pomáhají." Vedle veslování zkoušel v mládí i fotbal, střílet začal Gach až v šestnácti po vzoru otce, bývalého vynikajícího brokaře.

"Maminka mě vozila dvakrát týdně na trénink do Brna. Pořád mi moc pomáhá, za což jsem jí vděčný," říká. V juniorech střílel krátce, ale přivezl si dvě medaile ze světových šampionátů i ME. Seniorských bylo víc.

Policejním šampionem

"K nejcennějším patří bronz z mistrovství světa v Nikósii v doubletrapu a titul mistra světa z policejního šampionátu. Můj čas snad teprve přijde. Jsem ve věku, kdy bych měl začít zúročovat zkušenosti. Málek byl o čtyři roky starší, když přivezl olympijskou medaili ze Sydney."

Kombinovat dvě brokařské disciplíny mu nedělá problém. "Trap je náročnější, nevíte, kam a pod jakým úhlem terč poletí. U doubletrapu létají terče stejně. Soustředím se na druhou ránu, první musí být automatická. Díky fyzickému fondu zvládnu oboje, letos jsem musel dát přednost trapu."

Atény nevyšly, tak zkusí Peking

Účastnické místo na hry příští rok do Atén ale nevybojoval. "Na mistrovství Evropy v Brně jsem k němu měl blízko. Chyba nebyla v tom, že jsem minul v rozstřelu, to je loterie, ale v základním závodě jsem pustil dva lehké terče a ty mě mrzely dlouho," říká a chce se zaměřit na boj o OH v Pekingu 2008. "Trémista už nejsem, ale nervy pracují."

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články