Hlavní obsah

Verner sní o olympijské medaili

Miloš JerieSport.czPrávo

Mohl by se stát spasitelem našeho mužského krasobruslení, trpícího nezájmem mládí. Po tuctu let, co zmizelo z amatérské scény jméno Petra Barny, patřícího ke klenotům sóla také ve světě, krasobruslí teď u nás sedmnáctiletý mládenec s ambicemi možná ještě vyššími, než měl jeho slavný předchůdce.

Článek

A právě v Lausanne, kde Barna v roce 1992 pozlatil při mistrovství Evropy vrchol své kariéry, jeho následovník vstoupil před dvěma roky na scénu starého kontinentu. "Hodně lidí mi tehdy připomínalo, že Petr právě v tomhle městě před deseti lety vyhrál. A já jsem byl zase hrdý, že se mi tam povedl debut," lichotí mu čtrnáctý stupínek při prvním startu na ME.

Barnu ale na vlastní oči nikdy neviděl. "Sledoval jsem ho jen na videu. Líbila se mi jeho bruslařská technika." Fakt, že má doma malou konkurenci, mladíka z Českých Budějovic mrzí. "Kdyby víc lidí skákalo trojité axely a čtveráky, by mi prospělo," lituje.

"Takhle jsem na všechno sám. Potřeboval bych se na tréninku na někoho podívat," zatouží. "Kdyby se nás víc tahalo o špici, šlo by mužské krasobruslení nahoru." O šestého finalistu loňské juniorské Grand prix pečovaly trenérky Prašničková, Nálevková, Bidařová, nyní se mu snaží v Praze pomoci do nejvyšších světových pater Vlasta Kopřivová.

U Vernerů se dal na krasobruslení iTomášův brácha Miroslav. Zkoušel štěstí ve sportovních dvojicích. Na juniorském MS v Ostravě se ale jeho partnerka ošklivě zranila, a tak vzal nyní za vděk sólem. Nedávno si mezi juniory na českém šampionátu v Hradci Králové vysloužil bronzovou medaili.

Bratři brzy vypadli z rodinného hnízda. Teď spolu sdílejí pokojík na hotelové ubytovně sousedící s krasobruslařskou halou v Havlíčkových sadech. "Na ledě si vystačím, ale poradí mi s učením do školy," chválí si Tomáš, student gymnázia v Přípotoční ulici, Mirkovu bratrskou výpomoc.

Při zajišťování obživy však vládne mezi bráchy individualismus. "Každý si vaří sám snídaně a večeře," říká Tomáš, jenž se už v patnácti letech mohl pochlubit prvním ze tří titulů seniorského mistra republiky. "Na víkendy se snažíme jezdit domů k rodičům. A moc se vždycky těším na moje sluníčko, pětiletou sestřičku. Jmenuje se Kateřina."

Své krasobruslařské sny nesype Tomáš z rukávu, ale netají je. Nepatří k závodníkům, jejichž malé sebevědomí jim nedovoluje zvednout si laťku pořádně vysoko. "Rád bych to dotáhnul až k olympijské medaili. Chci být ve špičce v Evropě i ve světě..."

Reklama