Hlavní obsah

Beránková s Dlabolou sní o bronzu

PRAHA

Nejúspěšnější čeští krasobruslaři posledních let, sportovní dvojice Kateřina Beránková-Otto Dlabola, odjíždějí na mistrovství Evropy do Budapešti s cílem minimálně zopakovat svoje dosavadní nejlepší umístění na šampionátu. Tím byla pátá příčka z předloňského ME v Lausanne. Šampionát v Maďarsku začne 2. února.

Foto: Archiv

Krasobruslaři Kateřina Beránková a Otto Dlabola.

Článek

"Páté místo by asi odpovídalo naším výsledkům v této sezóně. Stavějí nás na něj i odborníci. My ale v sobě nosíme bronzový sen. Francouzská dvojice Abitbolová-Bernadis, která byla loni před námi, ukončila aktivní činnost. Porazit Poláky Zagorskou se Siudkem a jeden ze tří ruských párů je za optimální konstelace v našich možnostech. Získat medaili by bylo krásné," zasnila se 26tiletá Brňanka Kateřina Beránková.

"Na druhé straně si ale musíme dát pozor, aby na nás nezaútočil někdo ze zadních pozic," dodala vzápětí realisticky. Přípravu loni v Malmö šesté nejlepší evropské sportovní dvojice zkomplikovalo těsně před odjezdem zraněné rameno Otty Dlaboly.

"O víkendu, při posledním tréninku na závěr soustředění v německém Oberstdorfu, jsem v něm ucítil bolest. Vyšetření doma v Brně naštěstí ukázalo, že jde jen o natažený sval. Pro jistotu jsme na trénincích na pár dní některé zvedačky vypustili. Na náš výkon v Budapešti by to ale nemělo mít vliv," domnívá se třicetiletý Dlabola.

Z ostatních závodníků v osmičlenné české výpravě živí šanci na umístění v elitní desítce už jen Tomáš Verner, připravující se na ME doma v Českých Budějovicích. "Až na místě se ale ukáže, zda nejde pouze o utopii," říká teprve sedmnáctiletý mistr republiky, pro něhož je hlavním vrcholem sezóny světový šampionát juniorů v Haagu.

"V juniorském věku jsou ještě i Lukáčiková a taneční pár Pachlová-Knoth. Perspektiva tudíž naší reprezentaci nechybí," hledí s optimismem do budoucna člen výboru Českého krasobruslařského svazu Pavel Silný. Čeští krasobruslaři odcestují dnes do Maďarska netradičně vlakem. "Je to levné a rychlé. Z Brna budeme v Budapešti za tři hodiny," vysvětlil Ivan Rezek, trenér Beránkové s Dlabolou.

Reklama