Hlavní obsah

Doping ohrožuje olympijský start českých vzpěračů

PRAHA/BERLÍN

Nad účastí českých vzpěračů na olympiádě v Aténách se vznáší otazník. Po sérii dopingových případů na loňském MS ve Vancouveru, které bylo současně přímou olympijskou kvalifikací, dochází k posunu v celkové klasifikaci a změn doznává také konečné pořadí v soutěži národů. Rozhodnutí padne v březnu na zasedání exekutivy Mezinárodní federace vzpírání.

Článek

Podle aktuální podoby olympijské kvalifikace na základě umístění ve Vancouveru, která je k dispozici na oficiální internetové stránce IWF, klesla Česká republika o jedno místo na osmadvacátou, první nepostupovou, pozici. Tím by přišla o možnost startu tří zástupců na OH.

Po dnes zveřejněném prohřešku ruského vzpěrače Vladislava Lukanina, jenž ztratil kvůli dopingu zlatou a stříbrnou medaili v kategorii do 69 kg, se před české vzpěrače posunuli Japonci. "Nejedná se však pouze o Lukanina. Máme informace o tom, že pozitivních případů dopingu prý bylo ve Vancouveru kolem deseti," řekl generální sekretář Českého svazu vzpírání Zdeněk Eret.

Dodal, že u mnohých ještě nebyla provedena kontrolní B-analýza vzorků, a proto se na potencionální provinilce stále pohlíží jako na nevinné a jejich výsledky prozatím nebyly anulovány.

Nelehká jednání

"Při pohledu na současné pořadí soutěže národů jsme skutečně přišli o svoje zastoupení v Aténách, ale jedná se pouze o její čerstvé počítačové zpracování po prvních známých případech," upozornil Eret. O všem teprve bude jednat exekutiva IWF, která zatím nepovažuje výsledky šampionátu za konečné. "Podklady jí ještě dříve musí připravit disciplinární komise federace," přiblížil Eret zavedený postup.

V kanadském městě si z českých zástupců nejlépe vedli Tomáš Matykiewicz, dvanáctý v kategorii do 105 kg, Libor Wälzer, devatenáctý ve stejné váze, a Petr Sobotka, osmnáctý v nejtěžší kategorii nad 105 kilogramů. Všichni měli startovat i v Aténách, protože se nejvíce zasloužili o konečný výsledek týmu. Český tým nasbíral dohromady 37 bodů a obsadil 27. místo. Při shodném zisku s Japonci rozhodla o lepším postavení svěřenců Miroslava Vrbky lepší individuální umístění.

"Vedení mezinárodní federace nečeká lehké jednání. Z pohledu olympijské kvalifikace by měl platit dosažený výsledek. Navíc se jednalo v podstatě o soutěž národů, a není jasné, jak budou postiženy ty týmy, jejichž zástupci se proti pravidlům o dopingu provinili," předložil Eret svoji verzi.

Chybné pořadí

Český tým navíc může apelovat na chybu v pořadí v kategorii do 105 kg, v níž měl Wälzer skončit o jednu pozici lépe a získat tak další bod navíc. Němec Jörg Mazur totiž nevzepřel základ v nadhozu a přesto byl nakonec klasifikován jako šestnáctý.

V krajním případě by si čeští vzpěrači museli olympijskou účast vybojovat na letošním evropském šampionátu v Kyjevě, stejně jako jejich kolegyně, které ve Vancouveru neuspěly.

Reklama

Související témata: