Hlavní obsah

Biatlonisté už trénují v dějišti šampionátu

PRAHA

Česká biatlonová reprezentace, tvořená pěticí mužů a žen, si ve středu odpoledne poprvé zatrénovala v německém Oberhofu, kde v sobotu začíná mistrovství světa. Desítku nominovaných v dějišti šampionátu přivítala na začátek února neuvěřitelná teplota 14 stupňů nad nulou a doslova před očima mizející sníh, k tomu silný vítr, který může ovlivnit dění na střelnici.

Článek

Kateřina Holubcová doufala, že střelecké trápení z úvodu sezóny je už pryč. "Poslední týden na soustředění v Obertilliachu jsme pracovali na drobnostech, šli jsme do rychlostních tréninků a snažili se ladit střelbu, snad se vyplatilo dát padesátigramová závaží na lauf, získala jsem lepší rytmus ran. Jen se divím se, že já, takový konzervativec, jsem do toho šla," usmála se nejlepší česká biatlonistka. "Teď už jen se udržet v dobré náladě a ve zdraví," přála si.

"Střeliště bude přístupné až ve čtvrtek, zatím jsme jen prozkoumali, že na tratích leží tak půl metru technického sněhu, který je ale těžký, nasáklý vodou. Lyže se k němu přicucnou a skluznice jsou hned špinavé, navíc ve stopě leží spoustu jehličí a listí," vyděsilo trenéra mužů Milana Janouška.

Mají obavy z tratě

"Pokud se do soboty nezmění počasí, čeká pořadatele náročná práce s úpravami stop a mazaní bude alchymie," odhadoval osobní kouč Holubcové Vlastimil Jakeš. Meteorologové však na víkend předpovídají ochlazení a snad dokonce i sněžení. "Určitě by to pomohlo, šampionát na blátě by se asi nikomu moc nelíbil," přiznal Jakeš, když se servismany upravoval prostor pro mazání a stihl i testování prvních sad lyží.

Reprezentanty včera čekal rovněž povinný odběr krve. "Antidopingovým testem tu musí postupně projít všichni účastníci šampionátu," vysvětlil Janoušek. V mužské sestavě citelně chybí obhájce bronzu ze závodu na 10 km Vítek, jemuž břišní potíže překazily sezónu. Za úspěch by trenér označil každé umístění v první desítce a tam by rád viděl i štafetu.

Holubcová se drží v dobré náladě

Podobné cíle mají i ženy, které by se ve štafetovém klání ale chtěly vetřít mezi osm nejlepších. Výjimkou je však Holubcová, patřící do širokého okruhu favoritek všech závodů. Na loňské životní výsledky z Chanty-Mansijsku by si přála navázat alespoň jednou medailí.

"Musím k tomu ale bezchybně střílet, skvěle běžet, mít dobře namazané lyže a taky štěstí," uvažovala nejlepší česká biatlonistka, ale roli obhájkyně dvou medailí si snažila nepřipouštět: "Já vidím minimálně deset patnáct kandidátek na medaili a skromně se snažím patřit mezi ně."

Nominace na MS
Muži:
Roman Dostál (33 - 5. na 15 km hromad. start),
Petr Garabík (34 - 13. na 20 km),
Tomáš Holubec (28 - 62. na 20 km),
Jaroslav Soukup (21 - nestartoval),
Michal Šlesingr (21 - 27. na 20 km).
Ženy:
Kateřina Holubcová (27 - 1. na 15 km),
Irena Česneková (31 - 26. na 7,5 km),
Lenka Faltusová (24 - 32. na 15 km),
Magda Rezlerová (21 - nestartovala),
Zdenka Vejnarová (22 - 16. stíhací závod)
V závorce za jménem je uveden věk reprezentanta a jeho nejlepší individuální umístění na loňském MS.

Reklama