Hlavní obsah

Pljuščenko volnou jízdu nezvládl, mistrem Evropy Joubert

BUDAPEŠŤ

Francouzský krasobruslař Brian Joubert získal v Budapešti titul mistra Evropy. Devatenáctiletý závodník tak sesadil z trůnu Rusa Jevgenije Pljuščenka, který pokazil volnou jízdu a musel se spokojit s druhým místem. Desátou příčkou překvapil teprve sedmnáctiletý Tomáš Verner.

Článek

Český reprezentant dosáhl nejlepšího výsledku českého krasobruslaře od titulu Petra Barny z roku 1992.  Verner se sice ve volné jízdě nakonec nepokusil o čtverný toeloop, dokázal však čistě předvést dvě kombinace dvou trojitých skoků a navíc kombinaci trojitého flipu s jednoduchým toeloopem. Jediným stínem na jeho výkonu byl pád při krokové pasáži v samém závěru jízdy.

Joubert uchvátil obecenstvo bezchybnou volnou jízdu na hudbu z filmu Matrix. Předvedl v ní dva čtverné toeloopy, přičemž po úspěšné kombinaci čtverného a trojitého toeloopu ještě během jízdy otevřeně projevil svou radost. Francouzský krasobruslař nezaváhal ani při piruetách a diváky v hale nadchl závěrečnou strhující krokovou pasáží.

Největší favorit Pljuščenko, jenž po krátkém programu vedl, ve zbrusu nové volné jízdě předvedl nezvyklé množství chyb. Spadl hned při prvním pokusu o trojitého axela, napodruhé pak skočil jen dvojitého. Axela s třemi otáčkami pak sice předvedl sólově i v kombinaci, na zisk čtvrtého evropského titulu to však nestačilo.

Navková s Kostomarovem kráčejí za titulem

Na nejlepší cestě k zisku evropského titulu je ruský taneční pár Taťjana Navková a Roman Kostomarov. Bronzoví medailisté z loňského roku dnes na krasobruslařském šampionátu v Budapešti předvedli nejlepší originální tanec a do pátečních volných tanců nastoupí z prvního místa.

Navková s Kostomarovem vyhráli již povinný tanec a v druhé části soutěže tanečníků je dalo na první místo všech devět rozhodčích. Dramatický je zatím souboj o stříbrnou medaili. Obhájci druhého místa z Malmö Albena Denkovová a Maxim Stavijski totiž neudrželi pozici z povinného tance a klesli na třetí příčku za Ukrajince Jelenu Grušinovou a Ruslana Gončarova.

Český juniorský taneční pár Petra Pachlová a Petr Knoth v originálním tanci klesl o jednu pozici a do volných tanců v pátek nastoupí z dvacátého místa.

ME v krasobruslení
Muži - konečné pořadí
1. Joubert (Fr.)2,6 b.
2. Pljuščenko (Rus.)3,0
3. Klimkin (Rus.)5,6
4. Dambier (Fr.)7,2
5. Lindemann (Něm.)12,0
...
10. Verner (ČR)20,0
Taneční páry - po originálním tanci
1. Navková, Kostomarov (Rus.)1,0 b.
2. Grušinová, Gončarov (Ukr.)2,4
3. Denkovová, Stavijski (Bulh.)2,6
4. Delobelová, Schoenfelder (Fr.)4,0
5. Chaitová, Sachnovski (Izr.)5,0
...
20. Pachlová, Knoth (ČR)19,6

Reklama