Hlavní obsah

Holubcová je před patnáctkou opatrná

Martin KézrSport.czPrávo

V roli obhájkyně zlata nastoupí v úterý Kateřina Holubcová na biatlonovém MS v německém Oberhofu k závodu na 15 km, ale sebekriticky přiznává, že na medaili nemyslí. "Jsem hodně opatrná, nechci se na trati trápit a v cíli bych brala každé umístění v první desítce," tvrdí.

Foto: ČTK

Česká biatlonistka Kateřina Holubcová.

Článek

Ctižádostivost i ambice šampiónky zatím ustupují špatnému pocitu z vlastních výkonů. "Hluboká, rozbředlá stopa mi nesedí. Nejsem frekvenční typ, takže tu zatím hledám běžeckou jiskru a hlavně střelba je v tom povětří velkou loterií. Nárazové poryvy jsou děsivé, klidně se změní síla i směr větru několikrát během jediné položky a třeba ve stíhačce jsem si s tím vůbec nevěděla rady. Pořád jsem přecvakávala mířidla, až z toho byl propadák jako hrom," přiznává z dějiště šampionátu Holubcová.

Při loňském triumfu na 15 km v Chanty-Mansijsku ale byla bezchybná. Vytrvalostní závody většinou rozhoduje právě úspěšnost na střelnici, netrefení některého z dvaceti terčů totiž znamená minutu navíc. "Potřebovala bych zase štěstí a když mi naproti nepůjde, tak ať se alespoň s tím s větrem vyrovnám lépe než o víkendu. Bude to pěkná dřina, ale dopředu nic nevzdávám," říká Holubcová.

"Přál bych si, aby Katka hlavně střílela v klidu a s čistou hlavou. Kdo špatně střílí, tak obyčejně i špatně běží, to je psychická souvislost a u ní to platí stoprocentně. Nejraději bych, aby vůbec nemyslela, že je to vlastně ten zlatý závod, ale to se mi nepodaří, protože ji to tady připomíná kdekdo a na každém kroku," uvádí na internetové stránce biatlonového svazu osobní kouč Holubcové Vlastimil Jakeš.

Němci biatlon milují, do nově upraveného areálu na východě země jich proudí davy, už o víkendu přes déšť střídaný sněhovou vánicí sledovalo každý závod kolem 55 tisíc lidí, dnes to nebude jiné. "Hlavně na střelnici fanoušci podle očekávání vytváří hlučnou atmosféru. Bude to zase vroucí kotel, ty nejlepší by atmosféru měly umět nevnímat, ale mladší holky s tím mohou mít problémy," uvažoval trenér ženské reprezentace Jiří Holubec, jenž má pouze shodné příjmení jako nejlepší česká závodnice.

Holubcová si vylosovala startovní číslo 54 a jako úřadující šampiónka má výsostné právo nastoupit na 15 km mimo kvótu čtyři závodnic z jedné země, takže na start se v konkurenci 88 žen dnes ve 14.10 h (vysílá ČT 2) postaví i další reprezentantky Irena Česneková (číslo 47), Magda Rezlerová (12), Zdenka Vejnarová (61) a premiérově na letošním MS také Lenka Faltusová (80). Mezi přihlášenými nechybí letošní už dvojnásobně zlatá Norka Poiréeová (31).

Reklama