Hlavní obsah

Badmintonisté postoupili do elitního ME juniorů

PRAHA

Juniorští badmintonisté České republiky dosáhli historického úspěchu, když o víkendu vyhráli "béčkové" mistrovství Evropy družstev ve Vídni. V konkurenci 21 zemí, které se utkaly v pěti základních skupinách a dále vyřazovacím způsobem, tak Češi vybojovali právo účasti na elitním MEJ 2005 v Holandsku.

Foto: www.czechbadminton.cz

Český juniorský tým po finálovém vítězství nad Španělskem. Zleva nahoře: Florián, vedoucí výpravy Vorel, Kopřiva, Koukal, trenér Votava, zleva dole: Vašková, Benešová, Ludíková

Článek

Základní skupinou prošel český výběr jako nůž máslem, i když mu v cestě stáli poměrně těžcí protivníci. První zápas s Tureckem trochu ovlivnila ztráta Pavly Janošové, na kterou dolehla během zápasu viróza, a hned po zápase odcestovala domů. Přesto Češi vyhráli 4:1.

Ještě v ten samý den nastoupili naši reprezentanti proti Moldavsku, ale žádná únava na nich nebyla znát. Soupeře z bývalého Sovětského svazu smetli výsledkem 5:0. Na závěr základní skupiny si pak poradili i s Maďarskem (4:1). "Skupinu jsme vyhráli bez zaváhání, ale ne po dobrých výkonech. Obrat v naší hře přinesl až jeden zásadní pohovor," odhalil zákulisí českých výkonů pro Sport.cz trenér reprezentace Radek Votava.

Do finálové části postoupilo Česko spolu se Švýcarskem, Portugalskem, Španělskem a domácím Rakouskem. Losování pak české badmintonisty rozesmutnilo, protože pro čtvrtfinále jim los určil silné Švýcarsko. Nabuzení a uvolnění ale pomohlo hráčům zvednout hlavy a proti favorizovanému celku nastoupili Češi s bojovným pokřikem "my to tady stejně vyhrajem!".

Hned na úvod vybojoval bod ve dvouhře Petr Koukal, jenže dámskou dvouhru i mužskou čtyřhru tým ztratil, a Švýcaři mohli rozhodující bod získat v následné dámské čtyřhře. V té získali první set a ve druhém už vedli dokonce 8:1. Česká dvojice Benešová, Ludíková ale neuvěřitelně zabojovala, set nakonec vyhrála 15:9 a ve třetím šokované Švýcarky dorazily výsledkem 15:1. V závěrečné smíšené čtyřhře pak postup zajistili Koukal s Martinou Benešovou.

Naprosto shodný průběh mělo i semifinále s Portugalskem. Česko znovu prohrávalo 1:2, ale díky výkonům v dámské a smíšené čtyřhře postoupilo ve stejném složení do finále proti Španělsku. To mělo být sice papírově nejslabším soupeřem, ale týmu se postarala o vrásky Kristina Ludíková, jenž měla večer před zápasem vysoké teploty. Zastoupit ji tak musela Mirka Vašková.

Ta svůj velký životní křest zvládla na jedničku. Po singlové výhře Koukala, který na turnaji neprohrál jediný zápas, vyhrála Vašková dvouhru 2:1 na sety. Navíc pak společně s Benešovou vyhrála čtyřhru a Česko tak celkově vyhrálo 3:0.

"Postupně gradující výkon našich hráčů dovedli až na samý vrchol bez chyby hrající Petr Koukal a Martina Benešová. Ostatní, věkem mladší, hráli také výborně a přidávali důležité body. K vítězství nás dovedla skvělá parta a super výkony," zhodnotil šampionát Votava, který spoléhal i na pozitivní působení maskota Bedřicha.

Českou republiku reprezentovali:
Petr Koukal (Hořovice), Pavel Florián (SKB ČK), Tomáš Kopřiva (Dobruška), Martina Benešová (SKB ČK), Pavla Janošová (Kopřivnice), Mirka Vašková (Praha), Kristína Ludíková (Jehnice). Vedoucí výpravy: pan Vorel. Trenér: Radek Votava.

Reklama