Hlavní obsah

Pešátův systém nese medaile

PRAHA

Neúnavně se žene za svým cílem a velikým nadšením je schopen strhnout ostatní. I díky elánu prezidenta Svazu kulturistiky a fitness České republiky Stanislava Pešáta se naše reprezentace stala světovou velmocí. Během jeho fungování v pozici prvního muže svazu se kvalita závodníků výrazně zvýšila. Pešát přikládá největší podíl na úspěších zavedení systému.

Článek

"Poslední tři sezóny jsou tak úspěšné, že mám až obavu, abychom si na to nezvykli," směje se Pešát. Za jeho éry se začalo víc pečovat o reprezentanty. Ve spolupráci s partnery se zajišťuje nejlepším borcům výživa, na závody do ciziny mohou už vyrazit ne jednotlivci, ale celé týmy lidí. "Nejsme profesionálové, ale snažíme se, co to jde," vykládá Pešát. Prý není možné, aby v českých poměrech byl někdo profesionálním kulturistou.

"Určitě spousta lidí zná Pavola Jablonického, který sbíral dlouhá léta ve světě úspěchy, jenže ani on z toho žít nemůže. V Olomouci si otevřel fitness studio," říká Pešát. Česká kulturistika a fitness získává na věhlasu nejen díky medailím, získaných na světových a evropských šampionátech, ale dobrou reklamu jí dělají také organizační schopnosti zdejších nadšenců. "Vždycky jsme uměli závody dobře připravit, pro nás není neřešitelné získat nějakou špičkovou akci," pochlubí se Pešát.

Pro důkaz nemusí daleko. Loni se konalo juniorské ME v Brně, letos v květnu se nejlepší junioři a juniorky z celého světa sjedou v Opavě. Pešát zároveň funguje v exekutivě Evropské federace kulturistiky a fitness, přesto zvládá všechno organizovat z domova v Opavě. "Dá se to zvládnout, když kolem sebe mám lidi, kteří jsou stejně zbláznění. V Praze mi stačí jenom sekretář," tvrdí Pešát.

V loňském roce byli čeští reprezentanti společně s Polskem nejúspěšnější zemí světa. Až s odstupem zůstaly v počtu medailí za těmito dvěma zeměmi velmoci USA, Rusko nebo Slovensko. "Mám radost, když náš zaběhnutý tým lidí dosáhne takových úspěchů," tvrdí.

A co čeká silné muže i ženy s pohádkovými postavami letos? "V polovině května se na domácím šampionátu v Ostravě rozhodne o nominaci na evropské šampionáty. Muži se vydají do Maďarska, ženy se sjedou v Portugalsku. A doufáme v další medailovou žeň," mne si ruce Pešát.

Reklama

Související témata: