Hlavní obsah

Kůrková vystřílela na SP zlato

SYDNEY

Kateřina Kůrková poprvé v kariéře zvítězila ve středu v Sydney v závodě SP ve sportovní malorážce 60 ran vleže, což je neolympijská disciplína. Lucie Valová skončila sedmá. Martin Tenk obsadil páté místo ve finále olympijské vzduchové pistole.

Článek

"I když mojí hlavní disciplínou je vzduchová puška, už v tréninku na malorážku vleže jsem cítila dobrou formu. Navíc jsme použili jinou pažbu, starší, která mi dobře sedí. Závod se mi podařil, první část se střílela i za příjemných klimatických podmínek, chvílemi svítilo sluníčko. Se svým vystoupením v Sydney jsem po pondělním třetím místě ve vzduchovce spokojená  Ještě aby mi vyšel páteční závod v malorážce na 3x20 ran, což je olympijská disciplína," říkala Kateřina Kůrková, závodnice SKP Rapid Plzeň, do telefonu Právu.

Závod vyhrála nástřelem 596 b. a náskokem čtyř bodů. Lucie Valová měla nástřel o šest bodů horší, ale i její umístění v první desítce je úspěchem.

Tenk ve formě

Po úterním vítězství v libovolné pistoli potvrdil nejlepší loňský střelec na světě Martin Tenk výbornou formu i ve vzduchovce, když obsadil ve finále závodu SP páté místo.

"Libovolná pistole je mi bližší, ale přeorientování na vzduchovou pistoli, která je také olympijskou disciplínou nebylo tak těžké. Závod jsem ale nezačal nejlépe, hned v prvních deseti ranách jsem ztrácel pět bodů na maximum. V dalších čtyřech sériích jsem se zlepšil, ale celý závod jsem končil osmičkou. Přesto jsem se dostal do finále. Ta ve vzduchovce mi moc nejdou, zase jsem dal dvě osmičky, ale nakonec z toho bylo páté místo, což je moje historicky čtvrté nejlepší vzduchovkové finále. Jsem rád, že mi první dva závody Světového poháru vyšly. Domů se vracíme s Kateřinou Kůrkovou v neděli dopoledne, ale čeká nás jen krátká aklimatizace a pak příprava na mistrovství Evropy. To se střílí ve druhé polovině března v Maďarsku," uvedl Tenk.

Tomáš Jeřábek nastřílel v eliminaci v libovolné malorážce 60 ran vleže 596 bodů, Václav Bečvář pak ve druhé směně 592. Oba postoupili do čtvrtečního hlavního závodu.

"Bečvář střílel za horších klimatických podmínek. Vynikající výkon předvedl Rakušan Wolfram Waibel, který za neuvěřitelných dvacet minut vyrovnal světový rekord absolutním nástřelem 600 bodů," řekl trenér českých puškařů Petr Kůrka. Zítra kromě obou jeho svěřenců startuje ve vzduchové pistoli Lenka Hyková.

Sortovní malorážka žen 60 ran vleže
1. Kůrková (ČR)596
2. Jakobsenová (Dán.)592
3. Krzyzewská (Maď.)592
...
7. Valová (ČR)590
Vzduchová pistole mužů
1. Dumoulin (Fr.)682,8 (581101,8)
2. Š' Sing-lung (Čína)682,0 (58498,0)
3. Kirjakov (Bul.)678,3 (580 98,3)
...
5. Tenk (ČR)676,1 (57997,1)

Reklama

Související témata: