Hlavní obsah

Váňa usvědčil fotbalové sudí, dostal cenu fair play

Stanislava Kučerová, kapitánka reprezentačního družstva házenkářek, které v roce 1957 v Bělehradu vybojovalo titul mistryň světa, obdržela v úterý v Praze hlavní cenu Českého klubu fair play při Českém olympijském výboru. Klub ji ocenil za celoživotní úspěšnou činnost v duchu zásad čestného zápolení. Cenu získal i Radek Váňa, který usvědčil fotbalové sudí z korupce.

Článek

Kapitán fotbalistů Libice nad Cidlinou Radek Váňa dostal zvláštní cenu za čin. Ve spolupráci s reportéry ČT v pořadu Fakta usvědčil pomocí skryté kamery tři rozhodčí z Nymburska z braní úplatků a následného ovlivňování utkání.

"To, že jsem udělal správnou věc, to cítím sám, na to nepotřebuji diplom. Ale dnešního ocenění si vážím, protože mi dává podporu. Cítím, že mi někdo drží palce, a ten někdo je dokonce Český klub fair play," pravil Váňa.

Kauza ještě není uzavřena

Celá kauza, která se táhne již čtyři měsíce, ještě zdaleka není uzavřena. Okresní disciplinární komise v Nymburku sice hříšníky s píšťalkou potrestala zákazem činnosti na dva roky, ovšem postihu neunikl paradoxně ani sám Váňa.

S odkazem na to, že svým nafilmovaným uplácením ovlivnil zápasy a narušil tak regulérnost soutěže, vyfasoval distanc do konce letošního kalendářního roku. "Nelituji toho, co jsem udělal, na druhou stranu nevím, zda bych byl ochoten do toho jít znovu," přiznal Váňa. Pokutu ve výši tři tisíce korun musí zaplatit i fotbalový klub z Libice a ještě mu má být na konci soutěže odečteno šest bodů.

"Těm, kterým se stejně jako mně se tenhle stav nelíbí a připadá jim odporný. Nebo jsem jim třeba dal alespoň nějaký impulz. Za vítězství považuji už to, že jsem se k tomu odhodlal. I když jsem od začátku tušil, že sám sebe mohu odstřelit," uvažoval personalista z Poděbrad.

Přetrhne ho napůl?

Už má také představu, co s diplomem udělá. "Asi bych ho měl přetrhnout napůl, svoji část zasklít a pověsit někam, kde se na něj budu rád dívat. A tu druhou dát Petru Hanouskovi, který mi hodně pomáhá a byl mi oporou," ocenil přínos bývalého redaktora České televize, jemuž Klub fair play zaslal za čin v kategorii publicistiky děkovný dopis.

Váňa byl dlouho dokonce považován za adepta na hlavní cenu za rok 2003. "Nakonec se však výbor klubu po mimořádném jednání rozhodl pro ocenění jeho činu, nikoliv osoby," upřesnil pro ČTK šéf Českého klubu fair play Jiří Pelikán. "Naší snahou je nadále podporovat činy, které vedou k očistě našeho sportu," připomněl motto klubu, založeného v roce 1977.

Váňovi zřejmě ublížil i fakt, že v počátku své fotbalové kariéry hrál i on dvakrát "na černo" a jednou se s protihráči domluvili na výsledku, k čemuž se veřejně přiznal.

Další ocenění

Zvláštní cenu In memoriam udělil Český klub fair play olympioniku, atletovi a účastníkovi olympijských her v letech 1908 a 1912 v maratónu Emerichu Rathovi.

Čestný diplom za celoživotní dílo a rytířské vystupování obdržel také bývalý trenér basketbalové reprezentace, dvaadevadesátiletý Josef Fleischlinger. Za první pomoc a přivolání lékařů při havárii Jaromíra Purmenského během tréninku na horském kole patří čestný diplom i cyklistovi Pavlu Padrnosovi.

Reklama