Hlavní obsah

Verner postoupil na MS krasobruslařů do krátkého programu

Krasobruslař Tomáš Verner skončil ve své kvalifikační skupině světového šampionátu třináctý a postoupil mezi třicítku závodníků pro krátký program. Pokud se český reprezentant bude chtít ukázat i ve finálové volné jízdě, bude muset své postavení vylepšit. Z krátkého programu totiž postoupí jen 24 nejlepších.

Článek

První skupinu krasobruslařů, jejichž soutěž v německém Dortmundu zahájila mistrovství světa, vyhrál vítěz finále Grand Prix Kanaďan Emanuel Sandhu před úřadujícím evropským šampionem Brianem Joubertem z Francie. Třetí skončil Švýcar Stephane Lambiel.

Sedmnáctiletému Vernerovi se podobně jako na evropském šampionátu v Budapešti kvalifikační jízda příliš nevyvedla. Za své vystoupení obdržel ještě nižší známky než v maďarské metropoli, až na jednu výjimku se nedostal přes 5,0. Důvodem byl zejména fakt, že upadl při trojitém axelu a poté na závěr skočil místo trojitého lutze jednoduchý.

Trochu jiná soutěž

"Dvě chyby se na takovéhle akci neodpouštějí. Mrzí a štve mě hlavně fakt, že jsem skočil pouze jednoduchého lutze. Pád při trojitém axelu se stane," uvedl Verner v rozhovoru pro ČTK. Sedmnáctiletý krasobruslař i přesto nejprve čekal o trochu vyšší známky. "Pak mi ale došlo, že je to trochu jiná soutěž než mistrovství Evropy či juniorské mistrovství světa," přiznal.

V úterý na něj čeká úkol vylepšit v krátkém programu svou pozici a postoupit mezi čtyřiadvacítku, kterou čekají i volné jízdy. "To by se mi mělo podařit, pokud zajedu dobře a čistě. Důležité bude, abych splnil všech osm elementů, které musí krátký program obsahovat," podotkl Verner. Druhá kvalifikační skupina je navíc podle jeho slov o něco slabší.

V áčku podle očekávání dominoval obhájce titulu Jevgenij Pljuščenko z Ruska, ze druhého místa postoupil jeho krajan Ilja Klimkin.

Sportovním dvojicím vládnou ruští krasobruslaři

Ruský pár evropských šampionů Taťjana Totmjaninová, Maxim Marinin vede na mistrovství světa v krasobruslení soutěž sportovních dvojic po krátkém programu.

Za umělecký dojem si lídři soutěže vysloužili dokonce jednu šestku a mají nejlepší výchozí pozici pro útok na titul před svými krajany a exmistry světa Marií Petrovovou a Alexejem Tichonovem.

Za ruskými reprezentanty následují dva čínské páry, přičemž držitelé titulů z předchozích dvou let Süe Šen, Čao Chung-po jsou až čtvrtí, když jejich trojitý toeloop dnes skončil pádem.

Soutěž, v níž Česká republika nemá v Dortmundu zastoupení, vyvrcholí volnými jízdami ve středu.

MS v krasobruslení, Dortmund
Muži - kvalifikace
Skupina A:
1. Pljuščenko 0,4, 2. Klimkin (oba Rus.) 0,8, 3. Lindemann (Něm.) 1,2
Skupina B:
1. Sandhu (Kan.) 0,4, 2. Joubert (Fr.) 0,8, 3. Lambiel (Švýc.) 1,2, ...13. Verner (ČR) 5,2
Sportovní dvojice - po krátkém programu
1. Totmjaninová, Marinin (Rus.) 0,5 b.
2. Petrovová, Tichonov (Rus.) 1,0
3. Čching Pchang, Ťian Tchung (Čína) 1,5
4. Süe Šen, Čao Chung-po (Čína) 2,0
5. Zagorská, Siudek (Pol.) 2,5

Reklama